• Fogamzásgátló és ekcéma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! 18 éves korom óta kisebb-nagyobb kihagyásokkal folyamatosan fogamzásgátlót szedtem, emellett csecsemőkorom óta ekcémás (atópiás dermatitisz) vagyok, szinte sosem tünetmentes (legutóbb három éve nyáron úgy két hónapig tisztult le a bőröm, azóta majdnem teljes testfelületem érintett). Nem egészen egy hónapja abbahagytam a fogamzásgátló szedését. Azóta úgy tűnik, az ekcémám egyre súlyosabb (akadályoz a munkában és alvásban egyaránt - van időpontom bőrgyógyászhoz, de leghamarabb egy hónap múlva fogad). Érdekelne, hogy előfordulhat-e az, hogy a fogamzásgátló elhagyása felerősíti az ekcémás tüneteket vagy jelentősen - rossz irányba - befolyásolja az éveken keresztül szteroidokkal kezelt bőr mostanra kialakult rossz állapotát? Köszönöm válaszát.

        Dr. Gál Mónika válasza a atópiás dermatitis témában

        Kedves Kérdező! Az atópiás bőr tüneteinek romlását bármi előidézheti ami a szervezetnek testi vagy lelki "stresszt" okoz. Előfordulhat, hogy nem a fogamzásgátló elhagyása, hanem egyéb életmódbeli változások okozták a romlást. Viszont a súlyos atópiás bőr kezelésére nem csak szteroidokkal van mód. Hanem szteroidmentes ún. calcineurin gátló krémekkel is lehet csökkenteni a gyulladást. Ezekről kérje bőrgyógyásza tanácsát, segítségét!


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika

        Kérdés: 2011. március 28., 17:59; Megválaszolva: 2011. március 29., 11:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Pár néha viszkető piros folt a makkon. Ez milyen nemi betegség ha az?