• Pajzsmirigy gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Panaszaim november elején kezdödtek. állandó nehéz nyelés, gomboc érzet a torokban, torok és fül fájás. A háziorvosom torokgyulladásra (munkám miatt: óvónő, sok felsőléguti fertőzésnek vagyok kitéve) gondolt nov. végén Zinnat-ot írt fel ami nem használt. December elején belázasodtam napokig 38,5, felkerestem gégész szakorvost aki mindent rendben talált. A Soproni Erzsébet Kórház Endokr. szakrendelésére márc. végére kaptam időpontot, lázas betegségem ellenére sem fogadtak ezért felkerestem Sopronban egy belgyógyász privát rendelését. Diagnózis: Autoimmun thyreoditis gyógyszerek: Medrol 32mg. Xilox 2*1, vérkép eredmények: vc 5,1 kn 5,3 crea62 we 33 chol 5,3 hdl 1,4 ldl 3,5 tg 0,8 TSH 1,240 Monocita 0,9 Mon% 12,5 Vérsejtsüly 33, CRP 16,3 TG 44,1 TG antitest 20 TPO antitest 10 TRAK 0,51. UH: a pm mk lebenye megnagyobbodott homogenen hyperdenz. A gyógyszerek szedése alatt nagyon legyengültem és nem is sokat segitettek állapotomon, a medrolt az orvos 8mg-re csökkentette, Xiloxot napi 1-re. Következő vérkép: TSH 1,120 FT4 15,6 FT3 4 (2011.01.07.-én) Mert nem éreztem jól magam, tüneteim változatlanok voltak csak a lázam múlt el, de még mindig alig birtam nyelni, nagyon rekedt voltam, ezért felkerestem egy másik orvost, másik városban. Diagnózis: Subacut thyreoditis zsjlása lehetséges, bár kissé atypusos. A gyógyszereimet ne szedjem és a pajzsmirigy területét Voltaren krémel kezeljem. Pihenjek sokat., 2011.03.16.-án vérkép: TSH FT4 FT3. Panaszaim továbbra is fenállnak, mindezek mellett nagyon hullik a hajam, száraz,durva a bőröm, fáradt vagyok. kimerült, állandóan fáj a fejem, erős migrénem van. A háziorvos szerint nyugodjak meg szedjek vitamint és ne foglalkozam a betegséggel. A szakorvoshoz nem kell visszamennem, menjek dolgozni ha jól vagyok. Mikor leszek jól, egyáltalán mi a bajom, mi okozza a tüneteimet, mikor menjek vérvételre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szántó Antónia válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt Kérdező, a tünetek és a leletek alapján ez tényleg lehet pajzsmirigy-gyulladás. Szerintem sürgősen semmit nem kell tennie, de márciusban menjen ell az endokrinológiai vizsgálatra. Ha régen migraines, akkor ezzel sincs különösebb teendő, ha viszont most kezdődtek ezek a panaszai, akkor ezt is tovább kell vizsgálni, neurológusnál. A többi tünet (fáradtság, hajhullás, száraz bőr) társulhat a pajzsmirigy-gyulladáshoz.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2011. január 31., 10:34; Megválaszolva: 2011. február 02., 08:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Pár néha viszkető piros folt a makkon. Ez milyen nemi betegség ha az?