• Acne, menstruációs problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő! 17 éves korom óta szenvedek acnétól és rendszertelen menstruációtól, változó intenzitással. Előtte mindkettő rendben volt (tizenéves korhoz viszonyítva). 17 éves koromban fogytam 12 kilót, utána tartósan 40 kiló körül voltam. A menstruációm nagyon fájdalmas volt és nem túl rendszeres. Vitamin E szedése valamelyest segített a problémán. Akkor állt be nagyobb változás, amikor 7 évvel később felszívódási zavarral diagnosztizáltak. A szükséges diéta betartása után híztam, a menstruációm rendszeressége valamelyest javult, már nem fáj egyáltalán. A bőröm is javult ideiglenesen, de időszakonként megint nagyon kipattogzik, még jobban mint korábban, különösen két oldalt, az állkapocscsontok mentén, felett és alatt, valamint vállon és időnként háton. Amikor a bőröm állapota romlik, jellemzően a menstruációm is hamarabb jön meg, és ilyenkor a menstruáció után egyáltalán nem javul a bőröm állapota (mint általában). Amikor elkezdtem ismét E vitamint szedni, nem javított semmit az állapotomon. Valamint talán annak is hormonális okai vannak, hogy amikor meghíztam, nem annyira arányosan híztam, a derekamra híztam sokat (nem a csípőmre), valamint a mellemre. Bár mindkettő a normalitás határain belül van, bár nagyjából a 17 éves korom előtti súlyom nyertem vissza, az alakom jelentősen megváltozott. Jártam sokszor orvosnál, bőrgyógyásznál és nőgyógyásznál is. Semmiféle kivizsgálást nem akartak (sajnos az a tapasztalatom, hogy minél hamarabb meg akarnak szabadulni az embertől, nem is kíváncsiak a részletekre), csak felírtak némi antibakteriális kenőcsöt. Ön szerint érdemes még próbálkozni kivizsgálással, vagy írassak fel fogamzásgátlót? Milyen hormonális probléma lehet a háttérben? Előre is köszönöm.

        Dr. Gál Mónika válasza a pattanás témában

        Kedves Kérdező! Létezik egy olyan betegség Polycisztás ovárium szindróma a neve, melyre jellemzőek a petefészek ciztás elváltozásai és az ennek következtében kialakuló kifejezett pattanásosság, a hízékonyság, vérzészavarok esetleg fokozott szőrösödés. Ezt nemi hormonok vizsgálatával lehet igazolni vagy kizárni nőgyógyászati szakrendelésen. Viszont tünetei hátterében állhat tartós fogyókúrázás is. Mindkettő esetében jellemző lehet még a hajhullás is.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika

        Kérdés: 2011. január 07., 13:18; Megválaszolva: 2011. január 11., 11:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Pár néha viszkető piros folt a makkon. Ez milyen nemi betegség ha az?