• Duzzanat a talpon

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg! A párom, aki 26 éves férfi produkál ugyanolyan tüneteket, mint a "duzzanat a talpon" címü cikk írója. Nála 1 éve kezdődött, egy talp betét váltotta ki legelőször, mely erős nyomást mért a talpára, nagyon feltörte. Azóta rendszeresen előfordul, ugyanúgy viszketéssel indul és bedagad. Néha kissebb, néha nagyobb, hol az egyik talpon, hol a másik talpon, hol a saroknál, hol a párnácskáknál. Mindegy, hogy van e rajta cipő, vagy nncs, illetve milyen cipőt hord. Néha pár óráig tart, néha 1 napig. Télen, nyáron, teljesen mindegy van e allergia szezon. Ortopédián azt mondták nem ilyen eredetű. Bőrgyógyászaton azt mondták, hogy valószínű allergia, de mire nem tudja senki. A múlt héten a gerincénél jött ki egy hatalmas duzzanat. Ugyanúgy mint a talpnál egyik pillanatról a másikra és másnapra elmúlt. Annyit vettünk észre, hogy amikor alkoholt fogyaszt (ez elég ritka, havi 1 alkalom), akkor mindig kijön a talpán. A többire nincs magyarázat, nem vettünk észre összefüggést. Ezenkívül darázs, méh csípésre allergiás, azonnal bedagad. Rendszeresen viszket a teste más részein, ami csalánkiütéssel párosul. Ennek gyakorisága szintén változó. Erre sincs válasz miért, télen-nyáron egyaránt, független ruházattól mindentől. Fém allergiára szinte biztosan tippelünk, mert fodrásznál hajnyíró gép után minden alkalommal bepirosodik a fejbőre, a nyaka. A bőrpróba allergia vizsgálat elvégézése után viszont semmit nem állapítottak meg. Tudna segíteni, hogy a kialakuló duzzanat összefüggésbe hozható e az allergiával és ha igen hogyan lehetne kideríteni mire allergiás? Vagy esetleg valami belső gyulladás, vagy mi lehet? Lehet érdeklődni, hogy az az író, aki szintén talp duzzanatra panaszkodott kiderített már valamit? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

        Dr. Gál Mónika válasza a duzzanat témában

        Kedves Kérdező! A talpi duzzanat és testszerte megjelenő viszkető kiütések egyaránt képezhetik krónikus csalánkiütés tüneteit. Ennek hátterében lehet gyógyszerbevétel, ételfogyasztás, de italok vagy gyulladásos góc is okozhatja. Sőt nyomási csalánkiütés, mechanikai ingerre vagy hidegre vagy melegre kiváltódó csalánkiütés is létezik. Ez a Prick teszttel,a mi vélhetően történt a férje esetében, nem vizsgálható. Komplex kivizsgálási protokollja van a betegségnek, speciális tesztek léteznek a fentiek kimutatására amelyet bőrgyógyászati allergológiai szakrendelés tud véghez vinni.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika

        Kérdés: 2010. december 09., 09:03; Megválaszolva: 2010. december 14., 11:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Pár néha viszkető piros folt a makkon. Ez milyen nemi betegség ha az?