• Diszhidrotikus ekcéma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Úr!Körülbelül egy hónapja észleletem apró hólyagokat a tenyeremen, majd a talpamon. Voltam bőrgyógyásznál, aki felírt egy piros löttyöt rá. Egy hét után, mivel nem javult, visszamentem, akkor felírta a Solutio castellani sine fuchsino nevű készítményt, ezzel kell napi 2x lekenni és ha beszívta rá egy gyógyszertári keverék krémet (barna színű) Emellé szednem kell a Prednisolon nevű szteroidos tablettát is. A hólyagok szépen javulnak, kifakadtak, és most nagy darabokban hámlik a tenyerem. A kérdésem az lenne, hogy a hámlásra is tehetem-e a Solutiot meg a barna krémet, vagy hagyjam abba, mert úgy érzem, hogy ezek csak egyre jobban szárítják és nagyon zavaró. Nem kéne inkább hidratálni? Normális, hogy ennyire szárad? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Gál Mónika válasza a ekcéma témában

        Kedves Kérdező! A dyshidrosiform eczema hátterében 90%-ban valamilyen rejtett góc kiváltó szerepe áll. Amíg ezt nem szanálják, folyamatos hólyagképződés várható ésbármilyen helyi kezelés csak tüneti terápiánakminősül. A hólyagok leszárítására több féle készítmény alkalmas, de ezzel párhuzamosan helyi szteroidtartalmú és visszazsírozó jellegű krémeket szoktunk adni. A szteroidot szájon át (pl prednisolon tbl)nem javasolt szedni,mert a gócként szereplő kórokozó elszaporodását segítheti.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika

        Kérdés: 2010. július 15., 10:54; Megválaszolva: 2010. július 18., 22:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy