• 5 éve nem múlnak el pattanásaim - egy kozmetkius szerint belső problémám van

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 14 éves korom óta pattanásos az arcom, főleg a jellegzetes T alakban. Az utóbbi fél évben már egész szép, mert már csak kisebb patik jelennek meg, azok is főleg az államon (a szép jelzés csak a korábbi állapot miatt szép nekem, de a többi ember arcához képest még ez is csúnya és ritka). Ezelőtt nagy, gyulladt pattanásaim is voltak, tele volt velük az állam, és az orromon pedig kisebb pattanások voltak. Voltam már vele bőrgyógyásznál, de meg se vizsgált, meghallgatott, felírt vmi általános gyógyszert, és elhajtott... Rengeteget jártam 14-16 éves korom között kozmetikushoz, "nyomkodásra" , ami így visszagondolva csak rontott mindig a helyzeten...gyulladtabb lett tőle az arcom, mint volt. Fél éve Laurina nevezetű fogamzásgátlót szedek, azt a nőgyógyászom az arcom miatt is ajánlotta. Lehet, hogyha nem szedném, továbbra se lenne javulás? Tavaly próbálkoztam a csiszolással kozmetikusnál, mert rengeteg folt maradt azokon a helyeken, ahol már nincs is pattim, de úgy tűnik, mintha lenne, mert ottmaradt a nyoma... =( Megkérdeztem egy másik kozmetikust, hogy ő mit ajánl erre, és azt mondta, hogy szerinte belső problémáról van szó. Ezzel próbálja a szervezetem jelezni, hogy belül vmi nincs rendben. Pl. emésztési rendszeremmel gond lehet vagy hasonló. Azt javasolta, hogy keressek fel egy kozmetológust, és ő kideríti, hogy mi a baj BELÜL, a szerveimmel, mert ha azt rendbehozzuk, akkor elmúlnak ezek a fránya patik is. Kerestem a neten egyből ilyen dokit, de csak olyat találtam, akinél 10ezer csak a vizsgálat... Ui.: a mai napig használok kéthetente egyszer pakolást is, de a tonikról, meg ilyenekről leszoktam. Szerinted kihez tudok fordulni ezzel? Olyan jó lenne, ha megoldódna ez az ügy... Nagyon köszi!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a pattanás témában

        Kedves Hölgyem! Jelentkezzen be államilag finanszírozott kozmetológiai szakrendelésre, a legtöbb bőrgyógyászaton van ilyen vagy az általános bőrgyógyászati ambulancián is tudnak segíteni. A pattanások hátterének tisztázása miatt javasolt lenne góckutatás (ezt a háziorvos is elindíthatja). A Laurina helyett javasolt lenne kifejezetten antiandrogén hatású fog. gátló, például Diane 35 vagy Cypromix. Ha esetleg hízás, fokozott szőrösödés is jelen van, hormonvizsgálat indokolt.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. július 15., 10:20; Megválaszolva: 2010. július 15., 15:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy