• Kiütések folytatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A kezelés hatására (Cetirizin tabl., Dermovat krém, calcimusc)enyhültek a pöttyök, de elfogytak a készítmények,nem mentünk vissza az orvoshoz, és visszajöttek, sőőt most már csúnyább, több a kokárda szerű folt, mint a sima piros pötty, már hátul a combján is előfordul. Kicsit aggódom, van egy két hónapos kislányunk, nehogy elkapjon vmit, bár az orvos azt mondta nem fertőző.A párom még sosem volt laborba vagy ilyen helyen, ép és egészséges volt mindig. Mik lehetnek azok a betegségek amiknek ilyen tünete van? Köszönettel: Laar

        WEBBeteg szakértő válasza a kiütés témában

        Kedves Laar!

        A leírás alapján allergiás típusú betegség gyanúja vetődik fel, a kapott gyógyszerek is allergia kezelésére használatosak. Valószínűleg azért nem múlt el a kezelés hatására a betegség, mert a kiváltó allergizáló okot nem sikerült eliminálni. Az allergiás betegségek közül pl. az erythema exsudatívum multiforméra jellemzőek a kokárda-szerű kiütések. Nem allergiás betegségeknél pl. a gombás fertőzés okozhat kokárda-szerű kiütést.

        A leggyakoribb allergének a táplálékallergének szoktak lenni, érdemes lenne pár napig diétázni, ennek a pontos menetéről, konkrétan arról, hogy melyik nap mit lehet enni a diéta alatt, szintén a bőrgyógyász tud felvilágosítást adni. Gyógyszer is okozhat ilyet, akár egy szem fájdalomcsillapító is. Szóba jönnek még egyéb allergének, pl. állati szőr, pollen, és ahogy a bőrgyógyászuk mondta, belgyógyászati betegség is okozhat ilyet, ezek lehetnek pl. emésztőszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti, stb. betegségek.

        Sajnos a betegség kiváltó okát sok esetben a részletes vizsgálatok elvégzése ellenére sem sikerül igazolni, sőt az is előfordul, hogy mire az okot megtalálják, a betegség magától meggyógyul. Ennek ellenére továbbra is azt javaslom, hogy menjenek vissza a kezelőorvoshoz, mert érdemes lenne a diétát megbeszélni, ha a tünetek nem múlnak, esetleg más gyógyszert kellene elkezdeni szedni, és a betegség okát kideríteni.

        Amennyiben valóban allergiás betegségről van szó, akkor a kislányukat ez nem veszélyezteti.

        A tünetek testtájankénti elhelyezkedése, gyakorisága, klinikai megjelenési formája alapvető a bőrgyógyászati diagnózis felállításánál, ezért a pontos diagnózist a bőrgyógyász tudja felállítani.

        Jó egészséget kívánok!

         

        Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos



        PharmaPlaza

        Kérdés: 2009-07-30 09:49:36; Megválaszolva: 2009. július 30., 09:49

        Tudjon meg többet: kiütés
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő.! Három héttel ezelőtt jelent meg a jobb alsó lábszáramon egy fura vörös folt.. Ami késobb hámlani majd kissé viszketni kezdett.. Először úgy tűnt hogy el fog múlni.. Aztán egy hétre rá szaporodni kezdtek ezek a foltok.....
        Kislányom labujjánál durva seb alakult ki. Egy hete az orvos kéz - lábfajas kezdetére gyanakodott, kenőccsel kentem, ma vettem észre, h ilyen csúnya lett. Néha fajlalja, egyébként a kicsi jókedvű, élénk, nem lázas, jó étvágyú... holnap...
        Tisztelt Doktornő! Édesapám 89 éves és a "szárazföldön" nehezen mozog. Úszni jár rendszeresen heti 3-4 alkalommal. A vízben nincs probléma a mozgással, de a menés, ülés, fájdalmas a forgói nagyon fájnak.Ezért el kezdte használni kb 2...
        Tisztelt Doktornő! Sajnos nem tudok kihez fordulni ezzel a problémával, mert nagyon szégyellem, de annak idején a kezemen a körmeimet mindig jobban levágtam, lereszeltem, mint ahogy kellet volna, és hát igy nem nyújt valami szép látványt. Az...
        Tisztelt Doktornő ! Sajnos igen komoly túlsúllyal küszködök ( próbálkozom azért az életmód megváltoztatásával ) , ehhez kapcsolódik a kérdésem. Időnként - elsősorban a lelógó has és a combhajlatok érintkezésénél - gennyes tályogok...
        Tisztelt Doktornő! Egy már hosszú ideje meglévő fibrómáról szeretnék kérdezni. Sajnos érzékeny területen helyezkedik el (hónalj), a napokban valószínűleg ruha súrlódása miatt megnagyobbodott, és fokozatosan elszíneződött (az alja...
        Tisztelt Dr Bodnár Edina! Feleségem hátán a képen látható kb, 2-3 mm-es pattanást vettem észre. Szeretnénk tudni mi ez, és igényel-e bőrgyógyászati ellátást, vagy bármiféle kezelést. Válaszát előre is...
        Tisztelt Doktornő! A jobb mutatóujjam végén nagyon, a mellette lévőnél pedig kevésbé feltűnő "hólyagocskák" jelentek meg. Képeket csatoltam. Évente 2x a bal lábujjamon is hasonló hólyagocskák szoktak megjelenni. Mit tudok tenni...
        Tisztelt Doktornő! Körülbelül 3 hete keletkezett a felkarom belső felén ez a folt! Égő,viszkető érzés szokott lenni ,melegebb időben! Vajon mi lehet? Köszönettel : Ildikó
        Tisztelt doktornő! Jelenleg szabadságon a bőrgyógyász, ahol lakom és most vettem észre, vagyis most tudatosult, hogy az egyik barnás folt az arcomon pirosas színű lett és kicsit viszket néha. A fotókat visszanézve tavaly nyáron még barna volt....
        Tisztelt Doktornő! Kislányom hajnalban (16 éves)arra ébredt, hogy nemi szerve fáj. Reggelre kiütések lettek rajta és a pisilés is fájdalommal járt. A szeméremajkain egymástól jól elhatárolódva 5-6 szabályos, kerek kiütés látható, kis...
        Szép napot! Érdeklődni szeretnék, hogy létezik e az, hogy egy négy éves gyermek állítólag rühes,de egyáltalán nem jelentkezett nála viszketés? Elvileg két hete kezdődött az egész,amikor is egy egy piros pötty jött ki rajta. A hónalján...
        Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni hogy esetleg mi okozhatja eszt a fajta kiütést allergiát. Két héttel ezelőtt jelentkezett először de befújtam OCTENISEPED fertőtlenítő sprey-vel láttam enyhül és pár nap alatt el is múlt.Sajnos pont...
        Tisztelt Dr. Bodnár Edina! Körülbelül 3 hete figyeltem meg, hogy a tenyerem közepén a hajlatban volt 3 apró lyuk egymás mellett, nem fordítottam rá nagy figyelmet, mert gondoltam, hogy valamivel megsértettem a kezem. Pár nappal utána...
        Kedves Doktornő! A bal szemöldökömön van egy csomó, amiről nem tudom hogy anyajegy vagy szemölcs. Remélem a képen jól látható! És hogyan tudnám eltávolíttatni? Köszönöm. Betti
        Kedves Doktornő! Férjemet melanoma kimetszéssel megműtötték.A második/ biztonsági zóna metszés/ utáni szövettan értelmezéséhez kérném szíves segítségét! Indítási adatok:2,5x6x2.5cm-es kissé behúzódott centrumú bőrkimetszés...
        Tisztelt Doktor Nő! Február 24-én egy melanomát távolítottak el a mellkasomról (sternum felett). A szövettan szerint Breslow-féle tu.vastagság: 0,38 mm. Sejttípus: naevoid. Clark II. Gyulladás: focalis, kifejezett, lymphocytás. TIL: non-brisk....
        Tisztelt Doktornő! Piercing gyógyulása közben kialakult egy pukli, ami igaziból nem fáj, kicsit még váladékozik, de a puklit leszámítva szépen gyógyul a seb. Lehet, hogy keloidos heg alakult ki rajta? 3 hetes a piercing, kialakul az ilyen...
        Tisztelt Doktornő! Herpesz probléma miatt keresem, mert az alsó derékrész és a fenék felső, külső részén havi rendszerességgel igen hólyagos, gennyes herpesz jön ki, kb mint több kisebb karfiol ... sajnos a havi ciklusom előtt mindig...
        Február óta nagyon erős viszketés van az egész testemen. Gyakorlatilag sikerült sebesre vakarnom az egész testemet. 21 éves vagyok, soha nem volt allergiám. A bőrgyógyászom diétát ajánlott, aminek hatására semmi változás nem történt....