• Kiütések folytatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A kezelés hatására (Cetirizin tabl., Dermovat krém, calcimusc)enyhültek a pöttyök, de elfogytak a készítmények,nem mentünk vissza az orvoshoz, és visszajöttek, sőőt most már csúnyább, több a kokárda szerű folt, mint a sima piros pötty, már hátul a combján is előfordul. Kicsit aggódom, van egy két hónapos kislányunk, nehogy elkapjon vmit, bár az orvos azt mondta nem fertőző.A párom még sosem volt laborba vagy ilyen helyen, ép és egészséges volt mindig. Mik lehetnek azok a betegségek amiknek ilyen tünete van? Köszönettel: Laar

        WEBBeteg szakértő válasza a kiütés témában

        Kedves Laar!

        A leírás alapján allergiás típusú betegség gyanúja vetődik fel, a kapott gyógyszerek is allergia kezelésére használatosak. Valószínűleg azért nem múlt el a kezelés hatására a betegség, mert a kiváltó allergizáló okot nem sikerült eliminálni. Az allergiás betegségek közül pl. az erythema exsudatívum multiforméra jellemzőek a kokárda-szerű kiütések. Nem allergiás betegségeknél pl. a gombás fertőzés okozhat kokárda-szerű kiütést.

        A leggyakoribb allergének a táplálékallergének szoktak lenni, érdemes lenne pár napig diétázni, ennek a pontos menetéről, konkrétan arról, hogy melyik nap mit lehet enni a diéta alatt, szintén a bőrgyógyász tud felvilágosítást adni. Gyógyszer is okozhat ilyet, akár egy szem fájdalomcsillapító is. Szóba jönnek még egyéb allergének, pl. állati szőr, pollen, és ahogy a bőrgyógyászuk mondta, belgyógyászati betegség is okozhat ilyet, ezek lehetnek pl. emésztőszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti, stb. betegségek.

        Sajnos a betegség kiváltó okát sok esetben a részletes vizsgálatok elvégzése ellenére sem sikerül igazolni, sőt az is előfordul, hogy mire az okot megtalálják, a betegség magától meggyógyul. Ennek ellenére továbbra is azt javaslom, hogy menjenek vissza a kezelőorvoshoz, mert érdemes lenne a diétát megbeszélni, ha a tünetek nem múlnak, esetleg más gyógyszert kellene elkezdeni szedni, és a betegség okát kideríteni.

        Amennyiben valóban allergiás betegségről van szó, akkor a kislányukat ez nem veszélyezteti.

        A tünetek testtájankénti elhelyezkedése, gyakorisága, klinikai megjelenési formája alapvető a bőrgyógyászati diagnózis felállításánál, ezért a pontos diagnózist a bőrgyógyász tudja felállítani.

        Jó egészséget kívánok!

         

        Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos



        Kérdés: 2009-07-30 09:49:36; Megválaszolva: 2009. július 30., 09:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A képen látható kiütések jelentek meg a nyakamon és mellkasomon,arcomon, nagyon viszketnek. A napokban sok natúr joghurtot fogyasztottam, lehetséges, hogy tejallergia van a háttérben? Köszönöm
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Tizenévesen soha nem volt problémám a pattanásokkal. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtek el megjelenni pattanások az arcomon, dekoltázsomon és hátamon. A tüneteket kezeltem rendszeres fertőtlenítéssel...
        Tavaly okt.ben és nov.ben végeztek nálam érsebészeti vizsgálatot, ami negativ lett és cukrom sincs. Utána neurológiai vizsgálat is volt, de izmaim is rendben vannak, semmi kóros. 1973-ban volt egy bokatörésem, amit többször helyre állitottak,...
        Tisztelt dr. Nő! Férjemnek már évek óta húzódó körömgombája van, melyet házi orvos által kapott tablettával és vény nélküli ecsetelőkkel kezeltünk. Teafa olajat is használtunk már. A napokban találtam egy hirdetést Melyben végleg...
        Tisztelt Hölgyem/ Uram! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz. Egy hete nagyjából megjelent a jobb farpofámon egy ülésre, néha járásra fájdalmas, kemény csomó a jobb farpofámon. Egészen a mai napig nem láttam gennyesnek, viszont a mai napon...
        Tisztelt Doktornő! A tüneteim 15-én kezdődött, amikor is kiütések jelentek meg az oldalamon, illetve 1-2 a hátamon. Eleinte kevés, parányi kiütések voltak, melyek viszkettek. Próbáltam Fenistil géllel enyhíteni a tüneteken, a viszketés el...
        Kb. 11 éves korom óta van egy keloidom a mellkasomon. Ezt kb. 4 éve megműtötték, ez által még nagyobb lett. Sokat fájt, de azt mondták fájhat, így nem foglalkoztam vele. Piros folt alakult ki mellette kb 2 éve. Ezzel sem foglalkoztam, hiszen azt...
        Kedves Szakértő! Olvastam, hogy akár egy elfertőződött pattanás is komplikációkat okozhat. Sokat nyomkodtam az arcomat, és mostanában is előfordul sajnos. Van, hogy nem frissen mosott kézzel kaparom az arcomat idegességemben. Próbálom...
        Jonapot doktorur! Felfazasom volt,amire summetrolim gyogyszert kaptam. Szerdan elkezdtem szedni napi 2x pentek reggelre eros viszketesre keltem a vegbelemkorul illetve kicsit bentebb is. Kiprobaltam a canestent,travocortot illetve bepanthen plust is,de...
        Kedves Doktornő ! Piros foltok a makkon . 2016-ban kezdődött az a problémám, hogy két piros folt keletkezett a makkomon .Elmentem bőrgyógyászatra és a Travocort kenőcsöt írták fel. Ez használ is.Négy napig minden nap bekenem egyszer ,...