• Kiütések folytatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A kezelés hatására (Cetirizin tabl., Dermovat krém, calcimusc)enyhültek a pöttyök, de elfogytak a készítmények,nem mentünk vissza az orvoshoz, és visszajöttek, sőőt most már csúnyább, több a kokárda szerű folt, mint a sima piros pötty, már hátul a combján is előfordul. Kicsit aggódom, van egy két hónapos kislányunk, nehogy elkapjon vmit, bár az orvos azt mondta nem fertőző.A párom még sosem volt laborba vagy ilyen helyen, ép és egészséges volt mindig. Mik lehetnek azok a betegségek amiknek ilyen tünete van? Köszönettel: Laar

        WEBBeteg szakértő válasza a kiütés témában

        Kedves Laar!

        A leírás alapján allergiás típusú betegség gyanúja vetődik fel, a kapott gyógyszerek is allergia kezelésére használatosak. Valószínűleg azért nem múlt el a kezelés hatására a betegség, mert a kiváltó allergizáló okot nem sikerült eliminálni. Az allergiás betegségek közül pl. az erythema exsudatívum multiforméra jellemzőek a kokárda-szerű kiütések. Nem allergiás betegségeknél pl. a gombás fertőzés okozhat kokárda-szerű kiütést.

        A leggyakoribb allergének a táplálékallergének szoktak lenni, érdemes lenne pár napig diétázni, ennek a pontos menetéről, konkrétan arról, hogy melyik nap mit lehet enni a diéta alatt, szintén a bőrgyógyász tud felvilágosítást adni. Gyógyszer is okozhat ilyet, akár egy szem fájdalomcsillapító is. Szóba jönnek még egyéb allergének, pl. állati szőr, pollen, és ahogy a bőrgyógyászuk mondta, belgyógyászati betegség is okozhat ilyet, ezek lehetnek pl. emésztőszervi, fogászati, fül-orr-gégészeti, stb. betegségek.

        Sajnos a betegség kiváltó okát sok esetben a részletes vizsgálatok elvégzése ellenére sem sikerül igazolni, sőt az is előfordul, hogy mire az okot megtalálják, a betegség magától meggyógyul. Ennek ellenére továbbra is azt javaslom, hogy menjenek vissza a kezelőorvoshoz, mert érdemes lenne a diétát megbeszélni, ha a tünetek nem múlnak, esetleg más gyógyszert kellene elkezdeni szedni, és a betegség okát kideríteni.

        Amennyiben valóban allergiás betegségről van szó, akkor a kislányukat ez nem veszélyezteti.

        A tünetek testtájankénti elhelyezkedése, gyakorisága, klinikai megjelenési formája alapvető a bőrgyógyászati diagnózis felállításánál, ezért a pontos diagnózist a bőrgyógyász tudja felállítani.

        Jó egészséget kívánok!

         

        Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos



        Kérdés: 2009-07-30 09:49:36; Megválaszolva: 2009. július 30., 09:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 2-3 nappal ezelőtt a hátamon egy pattanás jelent meg. Mivel alapból hajlamos a bőröm erre, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Viszont mivel a lapocka környékén van, ülésnél, fekvésnél folyamatosan érintkezik...
        Tisztelt Dr. Bodnár Edina! A történetem a következő, 2015 júliusában szexuális kapcsolatot létesítettem egy hölggyel, akinél felmerültek, hogy talán nem volt teljesen egészséges, és elkaphattam tőle valamit. Hónapokig vártam, majd 2015...
        Tisztelt Doktor Úr! Mint az a képen is látható, van egy hólyag a péniszemen, nem találtam ehhez hasonló panaszrt neten, igy is tudom mihez hasonlítani. A probléma jelen van kb 3 éve, eddig nem foglalkoztam a dologgal, semilyen negatív hatása...
        Kedves Doktornő! Időközönként elég csúnyán kipattog a tarkóm egy része, a hajas fejbőrnél. 2 éve voltam vele bőrgyógyásznál, de mire időpontot kaptam (1 hónap) már el is múltak szinte teljesen, így akkor azt javasolta, hogy váltsak...
        Üdv! Körülbelül 2-3 hete vettem észre egy, nyomásra, illetve kisebb érintésre is fájdalmas, dudor szerű képződményt a homlokom bal felső oldalán. A dudor azóta nem nőtt, de fájdalmas, van hogy magától elkezd fájni. Mi lehet ez?
        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Csatoltam egy képet, remélem jól látható a dolog rajta. Kérdésem az lenne, hogy ami a péniszen látható az szemölcs lenne vagy talán zsírmirigy? Volt már korábban is itt-ott a péniszemen, kinyomtam és...
        Tisztelt Dr nő!Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy nem olyan régen kezdődött a fülem mögött és a mellkasomon apró pattanások jelentek meg eddig soha nem volt ilyen.Pattanásnak indul de piros hólyagok lesznek belőle amit kinyomni nem lehet...
        A bőrgyógyászom által javasolt gyógyszer( Netigason 25mg) túlságosan megemelte a koleszterin szintem,és nagyon érzékeny voltam rá, ezért a szedése abbamaradt.Az a gond hogy szerinte ez az egy gyógyszer létezik a betegségem kezelésére....
        Tisztelt Dr. Bodnár Edina bőrgyógyász! 1. kérdésem: Mit jelent az, hogy „dermatitis cubuti l.s.”? Esetleg azért nem találok ilyesmit az interneten mert elírás történt az asszisztens részéről? Ha igen, mi lenne ez pontosan? 2. kérdésem:...
        Már több éve nem foglalkoztam vele , de most erőt vettem magamon , egy ilyen kitülekedés vagy nem is tudom minek lehet mondani ezt , de a lényegre térek , ez szemölcs , vagy bőr kinövés? és hogy muszáj lenne-e eltávolítani ha nem zavar ?ebből...