• Pattanás vagy valami egésszen más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/úr! 24 éves vagyok, az arcomon, az államon, a tarkómon, a halántékomon, a hátamon, a fenekemen, olyan pattanásszerű elváltozások vannak, amelyek csúnya maradandó hegesedéssel járnak. Én azt gondolom, hogy 24 éves korban már nem kellene, hogy pattanásos legyek, hiszen a serdülőkoron már túl vagyok. Az felsorolt testrészeken vannak a csúnya pattanásokon túl, olyan szerintem nem normális elváltozások, amelyek kb fél mm kemény magszerű fehér "bogyók", amit kilök a bőröm. Ezek nincsenek begyulladva a pattanásokkal szemben, de nagyon idegesítőek. Elképzelhető, hogy a szervezetem nemkívánatosnak tartja ezeken a testrészeken a szőr kialakulását, és ennek magját löki ki a bőröm, majd begyullad és ebből lesznek a csúnya pattanások? Voltam bőrgyógyászaton, ahol nem igen foglalkoztak velem, gyorsan le akarták tudni a dolgot, azt mondták járjak szoláriumba, hogy a hegek kevésbé legyenek láthatóak, a hátam az orvos szerint jól kezelt, és a visszamaradott hegek lehetnének csúnyábbak is. Feltételezte az orvos, hogy szteroidokat szedek, hogy így növeljem a testtömegem, szerinte azoknak vannak ilyen tünetei a fiatalok körében, akik ilyen szteroid dolgokat fogyasztanak. Természetesen nem szedek semmi ilyesmit. Mi lehet ez, és mit lehetne tenni ellene? Tényleg a szolárium lehet a megoldás? Hozzáteszem, hogy 20 éves koromig egyáltalán nem voltam pattanásos, az után agorafóbia és pánikbetegségem miatt nem igen jártam a napra ami közvetve okozhatta ezeknek az elváltozásoknak a kialakulását, de mostanában jobban vagyok, és járok-kelek, de nem múlnak a tünetek és folyamatosan alakulnak ki újabbak ami elszomorít, mert a lányok a szép, vagy legalább is a nem pattanásos bőrű srácokat nézik meg maguknak, nem azokat, akiknek ilyan csúnya heges az arca. Előre is köszönöm a választ.

        WEBBeteg szakértő válasza a pattanás témában

        Kedves Kérdező!

        Az Ön problémája eléggé összetett, azonban jól kezelhető. Sajnos a pattanásoknak nem kötelező kizárólag serdülőkorban megjelenniük, van akit egy életen át elkísér a pattanás. A pszichiátriai szerek mellékhatásaként is megjelenhettek ezek. Azonban mivel több testtájékra kiterjed, hegekkel gyógyul, mindenképp belsőleg alkalmazott gyógyszeres kezelés javasolt. A hatóanyag neve  isotretinoin, mely egy A-vitamin származék, sok mellékhatása van, és csak szoros kontroll mellett szedhető. Azt javaslom, hogy mindenképpen keressen fel ismét bőrgyógyász szakorvost, aki elmagyarázza a kezelés feltételeit.

        Üdvözlettel: Dr. Varga Viktória, bőrgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-08 21:57:21; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy