• Keratosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Két kérdést is szeretnék feltenni, az első a kislányommal kapcsolatos. 12 éves és a fejbőrén van pár db sötétebb színű nagyon enyhén kiemelkedő folt. A sötétebb színt úgy értem,hogy a fejbőre fehér és ezek a kiemelkedések olyan sima barna szinüek,mint a karján a bőr. A haja nagyon hamar zsírosodik,amit a sapkának tudtunk be, de jó pár hete nem hord sapkát mégis nagyon zsiros a haja, hetente kétszer mossuk, Hed&Shoulders samponnal.  Elvittem szakrendelésre,ahol azt mondta a szakorvos,hogy seborrhoeás keratosis, semmi teendő nincs vele.

        Én 48-ik évemben járok, és a fülcimpámon észrevettem egy barna enyhén kiemelkedő foltot,amit megkapartam körömmel és megtört a bőr,lehetett kaparni, persze ezt csak nagyítóval láttam, szabad szemmel nem volt látható a hámlás. Erre a szakorvos azt mondta,hogy solaris keratosis. Ezzel sem kell foglalkozni, azt mondta, olyan mint ami az orromon van és májfoltnak hívom. Az orromon ugyanis van egy nagy,gyakorlatilag az orr közepén egy összefüggő barna folt,ami nem emelkedik ki, csak barna. Meg van még egy-két barna pont az arcomon.

        A szakorvos azt mondta ezek a bőrelváltozások a koromból adódnak, nem kell velük foglalkozni. Én viszont nézegettem ezen az oldalon a keratósis-ról irt cikkeket, és ott azt olvastam, hogy a keratósis a rákmegelőző állapot.

        Most akkor hogyan nyugodhatok meg? Ráadásul a kislányomnak is keratosist diagnosztizált.

        Várom szives válaszát, talán még sem értek valamit tisztán.

        Tisztelettel: Szné Irén

        WEBBeteg szakértő válasza a keratosis témában

        Kedves Szné Irén!

        A lányának seborrhoea capitise van, ezért zsírosodik a haja, a barna foltok pedig lehetnek seborrhoeás keratosisok is, de lehetnek anyajegyek is. 

        Önnek pedig a fülén lévő solaris keratosis tényleg rákmegelőző állapot, évek múltán laphámrák fejlődhet ki belőle. A solaris keratosis a napfény hatására alakul ki, ezért nagyon fontos a fényvédelem.

        A lányának és önnek teljesen más betegsége van a névrokonság ellenére. Nincs ok aggodalomra, járjanak rendszeresen bőrgyógyászati kontrollra.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bodnár Edina


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-04 22:19:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 10:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy