• Körömgomba

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Most végeztem pedikűr tanfolyamon, szeretném ezt a szakmát végezni. Mivel már több vendégen gyakoroltam, rájöttem, hogy a körömgomba a legelterjedtebb a vendégek körében. Szeretnék nekik segítséget nyújtani, bár elviekben nem kezelhetnénk körömgombás ember lábát, hanem orvoshoz kellene küldeni, de saját felelősségemre,és a vendég kívánságára ez megtehető, természetesen gondos fertőtlenítés, szájmaszk, és gumikesztyű használatával. Az eddigi legtöbb eltérést amit láttam, a sarjadzógomba okozta, a körömlemezt felemelte, amely alatt törmelék található. (legalábbis, én úgy tanultam, hogy ez a sarjadzógomba) Interneten kutakodva azt találtam, hogy a gombák elleni házi kezelés egyik hathatós módja, ha 20 % ecettel és teafaolajjal kezeljük a beteg körmöt.

        Kérdésem a következő lenne: hogyan kezelem helyesen a körmöt? Úgy tudom, hogy a törmeléket el lehet távolítani. Megtehetem azt, hogy steril vattát átitatok ecettel és teafaolajjal, és azzal tamponálom a körömlemez alját, ahonnan a törmeléket eltávolítottam? Bent lehet hagyni a vattát, vagy csak töröljem ki és legközelebb ismételjük?

        Köszönöm segítségét, tisztelettel:

        Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a körömgomba témában

        Kedves Krisztina!

         Semmiképp se nyúljon a köröm alá, mert a kapargálással és piszkálással továbbviszi a fertőzést. Sajnos a körömgomba hatékonyan szisztémás antimycotikumokkal  szájon keresztül szedhető gombaellenes gyógyszerrel) kezelhető, lokális készítmények nem oldják meg a problémát. Ha körömgombát észlel a vendégeinél, irányítsa őket bőrgyógyászhoz.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bodnár Edina


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-04 22:28:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 06:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy