• Anyajegyek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr! Elég sok anyajegyem van,a nagyobbak már tipegő korom óta,kisebbek is jópár éve megvannak már,persze évről évre gyarapodnak de ezek nagyon aprók,szabályos kerek alakjuk van(a családomban a sok anyajegy általános). A régebbiek közül is van jópár pár mm-es ami nem szabályos alakú,de évek óta ugyanúgy néznek ki,semmi változást nem vettünk észre (gyakran nézem meg őket nagyítós tükörben,és sokat informálódtam már a melanomáról a netről),van 4 nagyobbacska anyajegyem (ezek vannak meg baba korom óta,ezekkel is ránézésre minden rendben,viszketni sem szokott egyik sem. Kérdésem az lenne,hogy lehet e valakinek sok kisebb szabálytalanabb anyajegye?Mert ha jól tudom az asszimteria az egyik figyelmeztető jel,bár ez enyémek hosszú évek óta egyformán néznek ki,semmit nem változtak. A családomban apai ágon van jópár családtag aki tényleg telis tele van anyajeggyel,szerencsére nekem ennyire durva,bőrrák még egyik családtagnál sem fordult elő.22 éves vagyok,szoláriumba jártam ,de ritkán,és soha nem huzamosabb ideig. Keveset napozom,tavaly Cipruson nyaraltunk,és ott is nagyon vigyáztam,a többiekkel ellentétben nem égtem le. Az anyajegyeket plusszban hány faktoros krémmel kenjük be? Elég a 60 faktoros? Eddig nem kentem be őket külön,de azt hallottam célszerű. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Julianna

        WEBBeteg szakértő válasza a anyajegyek témában

        Kedves Julianna!

        A bőrrák kialakulására halmosít a napsugárzás, az anyajegyek, a világos, leégésre hajlamos bőrtípus, a genetikai örökség, a gyermekkorban kapott UV-sugár-dózis, a leégések gyakorisága. Az első jelek gyakran az anyajegyen (de nem feltétlenül) láthatók, mint: megváltozik a színe (színeltérés egy anyajegyen belül), megváltozik a felszíne (kiemelkedik a bőrből, göbössé válik, megvastagodik), alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg, megváltozik a határa (nőni kezd, egy kisebb anyajegy jelenik meg a régi mellett), vérezni kezd, kisebbedik, kifekélyesedik.

        Nagyon fontos, hogy használjon minél magasabb faktorú naptejet (50 +), és ne csak az anyajegyeken ! (külön nem kell őket kenni) A szoláriumok is tartalmazhatnak típustól függően nemcsak UV-A, de UV-B sugarakat is, így nem biztonságosak. Ne napozzon! - de  különösen 10-16 óra között ne! Az anyajegyeit ne tegye ki sérülésveszélynek, irritációnak!

        Nagyon fontos, hogy akinek sok anyajegye van, legalább havonta vizsgálja át bőrét (ahogyan Ön is teszi), hiszen minél hamarabb vesz észre egy kezdődő kóros elváltozást, annál nagyobb az esélye a gyógyulásnak. De legalább olyan fontos lenne, hogy félévente bőrgyógyásznak is megmutassa, hiszen Ő egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével át tudja vizsgálni az anyajegyek szerkeztét, és ki tudja szűrni a gyanúsakat.

        Tisztelettel:
        Dr Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-12 11:29:14; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Pár néha viszkető piros folt a makkon. Ez milyen nemi betegség ha az?