• Lichen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt WebOrvos! Kb. két éve kezdődtek panaszaim (elsősorban elviselhetetlen, állandó viszketés, mára bőrmegkeményedés, és vízzel ruházattal való érintkezés következtében fájdalom a külső nemi szerveimen, ill. a végbéltájékon) melynek alapján lichen sclerosus et atrophicus betegséget állapítottak meg a bőrklinikán (a tünetek alapján). Azóta már minden fajta krémmel (steroidos, Protopic stb.), tablettával (antihisztaminok, antibiotikumok stb.) próbálkoztak, jelenleg pedig a 20. fényterápiás kezelésen vagyok túl és sajnos semmi eredmény nincs. Szeretném megkérdezni, hogy nem-e lehet , hogy nem is ez a betegségem, s nem-e lehetne ezt valamilyen konkrét vizsgálattal megerősíteni. A vér és vizeletleleteim negatívak voltak. Ha azonban tényleg ez a probléma, akkor valóban nincs rá gyógymód, hogy ez meggyógyuljon? Tisztelettel, várom válaszukat.

        WEBBeteg szakértő válasza a lichen témában

        Tisztelt Kérdező!

        A lichen sclerosus et atrophicus klinikai képe nagyon jellegzetes, ezért nem gondolom, hogy másról lenne szó, de a szövettani vizsgálat 100%-os bizonyosságot adna. A betegség terápiarezisztens szokott lenni, vagyis nagyon nehezen reagál a kezelésekre. 

         Dr. Bodnár Edina bőrgyógyász


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-30 23:19:03; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 08:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy