• Köszvény vagy Orbánc?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt DrÚr/Nő! Szeretnék segítséget kérni én már 15 éves testépítek és kb: 6 hónapja elkezdtem diétázni, amit már nem először csinálok , így olyan 200-250 gramm fehérjét viszek be naponta , melyet főként csirkemellből , halból/tonhal, lazac/ és táplálék kiegészítőből tevődik össze ez tejsavó protein és rizs protein. Minimális szénhidrát bevitellel, mely rizsből zöldségekből és zabból áll és edzés után gyors felszívódású szénhidrát glutamin aminosavval. Régebben mivel rendszeresen járok laborba néha a húgysav szintem elérte a a határértéket és egyszer volt hogy picit magasabb volt. Most 2 hete voltam laborban és még meg sem közelítette a határértéket a húgysav 290 volt és 430. lehet. Egy hete csütörtökön elkezdett sajogni a bal bokahajlatom délelőtt és délutánra teljesen bepirosodott bedagadt pár óra leforgása alatt és olyan szinten fájt hogy nem tudtam ráélni ha bármi hozzáért a bőrhöz ordítani tudtam volna. Voltam orvosnál és mivel azt mondták, hogy lehet köszvény is így kevesebb húst ettem de ettem csirkemellet és edzéshez illetve reggelente ittam a fehérjét is a napi bevitel miatt és jóval több folyadékot ittam zsurló és csalán teát. A panaszaim vasárnapra szinte teljesen megszűntek lement a duzzanat és már nem volt piros de hozzáteszem nem sokat pihentem vele ez alatt a pán nap alatt mert sokat sétáltam nagyon. Hétfőn elmentem egy nagyobb útra autóval és mire hazaértem a bokám és a boka fölötti rész a sípcsont kezdeténél újra bepirosodott bedagadt nagyon és ismét nem tudtam ráállni és iszonyatosan fájt. Elmentem orvoshoz kaptam Colchicum -Dispert gyógyszert amit kétóránként kellett szednem és másnapra a fájdalom múlt de a pirosság és duzzanat maradt. Ismét elmentem reumatológiára ahol kaptam még hozzá Rheosolont amit két napig 3x2 -t kell szedni aztán már csak 3x1 et és mondták ha ennyi idő alatt nem javul menjek bőrgyógyászhoz mert lehet orbánc is. Hozzáteszem nincsen seb nincsen gombás fertőzés nem szúrta meg semmi , nem csípte meg semmi nem vagyok lázas nem nagyobbak a nyirokcsomók sehol a lábhajlataimban és nem fájnak. Szedem a gyógyszereket de már vennem kellett gyomorvédőt is mert elkezdett fájni a gyomrom hiába eszem 3 óránként a nap folyamán. Elmentem bőrgyógyászhoz ahol azt mondták hogy ez nem orbánc hanem reumatológiai probléma menjek vissza oda és kaptam egy kötést hűsítő krémmel és mondták hogy szedjem a gyógyszereket az előírt adagban a fenti kettőt és ha nem javulok vissza reumatológia a Colchicum -Dispertből már csak napi kettőt. Most a lábam még mindig duzzadt a boka hajlatban a sípcsontrészen olyan 10 cm magasságban és a lábfejem és piros lilás de már nem nagyon fáj csak az ütközőpontokon a hajlításnál és már nem forró és alig nyomásérzékeny ahogy a belobbanáskor. A fenti történetem miatt szeretném kérdezni hogy mi a véleménye a betegségemről és mit tegyek mert mikor kérdeztem, hogy mit ehetek azt a választ kaptam, hogy bármit mert nem magas a húgysav. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel egy sportember aki nem iszik nem kávézik nem drogozik nem cigizik csak rengeteget sportol és nem érti hogy mi okozhatta ezeket a tüneteteket. A továbbiakban mit tegyek ha elfogy a gyógyszer és nem múlnak a panaszok?

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a gyulladás témában

        Kedves Kérdező ! A leírt tünetek és panaszok alapján én ,-bár a problémát nem vizsgáltam élőben,- mégis azt mondanám, hogy egyik sem. Az orbánc nem múlik el egyik napról a másikra," hipp-hopp", volt,nincs, pláne ha egész napos járkálással van a beteg végtag megterhelve.A köszvény nem a hajlatokban, hanem az ízületekben okoz gyulladást, fájdalmat és a bőr kivörösödését.A magam részéről elsősorban valamilyen allergiás bőrgyulladásra gondolnék, melyet rovarcsípés, vagy növényi bőrizgatószer okozott. Egyelőre térjen vissza átlagosnak mondható életmódhoz, mind a táplálkozás, mind a fizikai terhelés tekintetében, semmit ne vigyen túlzásba.A láb pihentetése, állott vizes borogatás mellett a gyulladás bizonyára el fog múlni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr. Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. június 28., 15:22; Megválaszolva: 2017. június 29., 08:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Mi lehet ez? Köszönettel