• Mennyire veszélyes egy pattanás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Szakértő! Olvastam, hogy akár egy elfertőződött pattanás is komplikációkat okozhat. Sokat nyomkodtam az arcomat, és mostanában is előfordul sajnos. Van, hogy nem frissen mosott kézzel kaparom az arcomat idegességemben. Próbálom megállni a nyomkodást, de sok pattanásom szokott lenni - kamasz korom óta folyamatosan. Tudom, hogy a piszkálással megvan a fertőzés veszélye, de mennyire lehet ez veszélyes? Soha nem tapasztaltam azt, hogy a kinyomott pattanás után maradt seb elfertőződött volna, és sosem volt extrém lázam nyomkodás után, ami belső fertőzésre utalhatott volna - mégis, lehetséges, hogy a múltbeli nyomkodások miatt valamilyen fertőzés ,,lappang" bennem, és egyszer csak kiütközik? Előfordul, hogy a pattanások saját maguktól is kifakadnak, van, hogy épp utazom valahova, vagy a munkahelyemen vagyok, és olyankor nem biztos, hogy éppen meg tudom mosni a kezemet, de mégis, valahogy el kell rendezzem. Olyan esetben, ha saját magától fakad ki egy pattanás, mennyi esély van rá, hogy elfertőződik? Honnan vehetem észre az elfertőződött pattanást, ami árthat már pl. az idegrendszeremnek? Agyhártyagyulladást pl. okozhat egy rosszul kinyomott pattanás? Sok mindent lehet olvasni az interneten erről, de nem tudom kiszűrni belőle a megbízható információt, ezért szeretnék itt tájékozódni. Terveztem már bőrgyógyászhoz menni, de sajnos, eddig nem volt rá elég pénzem, de csak a magánrendelésben tudok megbízni, azért nem voltam eddig szakorvosnál a bőröm miatt. Köszönöm szépen a válaszát előre is. Üdvözlettel,

        Dr. Bodnár Edina válasza a pattanások témában

        Kinyomott pattanás nem okoz lappangó fertőzést, ettől nem kell tartania. A legveszélyesebb a szemzugnál és az orr környékén kinyomott pattanás, ez okozhat agyhártyagyulladást. Azért azt tanácsolom, hogy piszkos kézzel semmiképp ne piszkáljon a pattanásokhoz, mert soha nem tudhatja hogy éppen milyen (esetleg multirezisztens) kórokozót hordoz a kezén.


        Kérdés: 2017. június 12., 21:54; Megválaszolva: 2017. június 28., 13:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Mi lehet ez? Köszönettel