• Allergiás viszketés - szoptatás összefüggés, milyen allergiagyógyszert szedhetek szoptatás mellett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 4 hete szültem, császárral. 30 napig clexane vérhigító szurit kellett kapnom. Másfél hete elkezdtem irtózatosan viszketni. Legfőképp az éjjeli órákban, a talpam, és a kezem viszketett, de olyannyira, hogy már nem is a babára ébredtem éjjel, hanem vakarózásra. Háziorvosom javaslatára abbahagytam 5 napja a vérhigító szurikat (mert ez okozhat allergiás tüneteket és viszketést), viszont 2 napra rá sem csökkent a viszketés, továbbá elkezdtek piros foltok, kiütések megjelenni a mellem alatti sávon. Időközben azt vettük észre, hogy babánk napközben nagyon nyugtalan, napokon keresztül vigasztalhatatlanul sír, és hogy nem-e lehet, hogy az én allergiás vakarózás tüneteim valamiféleképpen átjutnak szoptatás által belé is. Háziorvosom azt mondta, hogy a vakarózás miatt hisztamin, és további dolgok is felszabadulnak bennem, ami átjuthat a babába szoptatáskor, amitől nyugtalanná válhat. Ekkor kezdtem el szedni a Lendint, amitől viszont azt javasolta, hogy amíg szedem, addig ne szoptassak, mert a tájékoztatóban nem volt ilyen jellegű információ. 2 napig szedtem a Lendint, napi 2 szemet. Az esti szem után vörös kiütések jelentek meg a hónaljamtól a törzsemig, a kezemen, lábamon, könyökhajlatomon. Ezek a kiütések nem viszkettek, és se a talpam, sem a kezem sem viszketett úgy, mint mielőtt elkezdtem szedni a Lendint. Abbahagytam a Lendint, a kiütéseim is csökkentek (mindig estefelé jönnek ki a kiütések, és reggelre teljesen elmúlnak). Most 1 napja nem szedem a Lendint, és újra elkezdett viszketni a tenyerem és a talpam, enyhe kiütések vannak a kezemen. Időközben elkezdtem szoptatni is újra. Elég tanácstalan vagyok a továbbiakkal kapcsolatban. Egyrészt a vérhigítónak már rég ki kellett volna ürülnie a szervezetemből, szóval ha nem attól kezdtem el viszketni, akkor mitől?... Soha nem voltam allergiás semmire, és nem szedek más gyógyszert, nem eszek mást mint eddig. Továbbá azt is furcsának tartom, hogy a Lendin hatása az volt, hogy bár a viszketés elmúlt, de kiütéseim lettek tőle az egész testemen. Mit javasol, míg el nem jutok bőrgyógyászhoz/allergiavizsgálatra? Milyen gyógyszert szedhetek szoptatás mellett? A viszketés tényleg átjuttathat a babába olyan dolgokat, amitől nyugtalanná válhat? Feltöltök egy képet a kiütésemről, ami a Lendin szedése után jött ki. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bodnár Edina válasza a Szoptatás témában

        A tenyér és talp viszketés biztos hogy allergiás eredetű, de ha a Clexane szúrások helyén nem alakultak ki kiütések, nem valószínű, hogy az okozza. Nem iszik valami gyógyteát, tejtermelődést serkentő terméket nem fogyaszt? Allergiás mediátor anyagok, mint pl. a hisztamin átjuthatnak a babába, és kiválthatnak benne viszketést, amit nyugtalanságnak él meg a pici. Sajnos szoptatás alatt nem szedhető semmilyen antihisztamin (viszketéstcsillapító gyógyszer). Megpróbálhatja kívülről kezelni a tüneteket Aloe firsttel vagy esetleg lokális enyhe steroiddal (pl. Locoid), így nem kellene abbahagyni a szoptatást.


        Kérdés: 2017. május 13., 22:23; Megválaszolva: 2017. május 23., 07:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy