• Milyen bőrkiütés ez?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Rokonságomban egy igen furcsa bőrkiütésekkel járó betegség ütötte fel a fejét. Már három személyen jelentkeztek. Rózsaszín szabályos kör alakú foltok jelentek meg nyakukon, karjukon, hasukon, melyben még egy kisebb sötétebb kör van. A mondhatni koncentrikus körök szélén pici hólyagocskákat figyeltem meg, és viszketésre is panaszkodnak. Ha lehetséges ennyiből megállapítani valamit akkor kérem válaszoljanak. Előre is köszönöm! S. Marianna

        WEBBeteg szakértő válasza a kiütés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Sajnos a kiütések, bőrelváltozások nagyon sokfélék lehetnek és nagyon sokféle dolog állhat a hátterükben, illetve gyakran egyéb - pl. súlyos belgyógyászati - betegségekkel járhatnak együtt. Egy-egy bőrtünet alapján diagnosztizálni gyakran a bőrgyógyász szakorvosnak is komoly feladat. Leírás alapján pedig - még ha az szakszerű lenne is - még nehezebb. Meg kell mutatni szakembernek, aki bizonytalanság esetén nyilván tapasztaltabb tanácsát kéri, vizsgálatokat indít, stb. Ennek ez a menete. Nem mindig lehet megúszni az orvoshoz menést.

        Ami a leírtak alapján elképzelhető, hogy valamilyen fertőzés, pl. gomba okozza a tüneteket, mivel több, közeli kapcsolatban álló személyen közel egyszerre jelentkeztek a tünetek. És ha ez a találgatás véletlenül igaz, akkor is látnia kell szakembernek a kezelés miatt, vagy azért, hogy egy esetlegesen háttérben álló más súlyos betegséget ne nézzünk el. Van pl. olyan kiütés, hogy laikus elbeszélés alapján ártalmatlan, kimelegedés okozta apró bőrelváltozásoknak gondolhatnánk, miközben lehet egy induló leukaemia első bőrvérzéses tünete. Tessék megijedni, orvoshoz fordulni élőben és ott megnyugodni!!!

        Üdvözlettel:

         Dr. Gócs Viktor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-11 22:36:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 14:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyanus anyajegy