• Újonnan megjelenő anyajegyek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mostanában - valószínű, 1-2-3 éve - több új anyajegy jelent meg a bőrömön, nem tömegével, de van néhány új- és mostanában olvastam utána, mik lehetnek ennek az esetleges súlyos következményei. Nincsenek egyenetlen szélűek, csak néhány új, apró piros, újabb kis barnák, és némelyik régebbinek sötétebb a közepe, de az már azt hiszem régebb óta olyan; a lábszáramon és a karjaimon vannak inkább, max. 35 lehet rajtam összesen. 8-11 éves voltam, amikor kétszer csúnyán leégtem - egy vagy két év telt el a 2 leégés között. Persze azóta voltam sokszor strandon, de mindig vigyáztam magamra, mert nagyon világos a bőröm. Végül is, annyi lenne a kérdésem, hogy normális-e, hogy ennyi idősen új anyajegyek jelennek meg rajtam? vagy érdemes lenne elmennem bőrgyógyászhoz emiatt? szájon belül milyen egy anyajegy megjelenése, olyan, mint egy sötét, vörös pötty? A különös alakú, színű anyajegyeken kívül lehetnek még egyéb tünetei pl. a melanomának vagy hasonló betegségeknek? Ha volt már sebes egy anyajegyem- talán csak körülötte a bőr volt az, mert irritáltam véletlenül, de az be is gyógyult - az is kockázatot jelent? Mindenesetre, kerüljem az anyajegyek irritálását, igaz? Lehet valami összefüggése mandulagyulladással, nyirokcsomók megnagyobbodásával a melanomának? - bár a mandulagyulladás és nyirokcsomó duzzanatok csak egyszer fordultak elő, és a tünetek is már elmúltak,és lehet, azért kaptam el ilyen fertőzést, mert vérszegény vagyok, és érzékenyebb vashiányosan a szervezet. Ureaplasmás fertőzésem is volt, úgy 8-9 hónapja, de meggyógyultam, és azóta szedek maltofer fol-t, mert akkoriban derült ki, hogy vérszegény vagyok. Hormonkészítményeket is szedtem egy fél évig, de már abbahagytam, és úgy fél évente antibiotikumokat az elmúlt 3-4 évben - mert ilyen gyakran betegedtem meg valamivel. Nyilvánvalóan, túlzás ez a levél - beismerem, szorongó is vagyok, de szeretnék megnyugodni, azért teszek fel ilyen részletezőn kérdést. Köszönöm a türelmet és figyelmet!

        WEBBeteg szakértő válasza a anyajegy témában

        Kedves Kérdező! Az anyajegyek számát a genetikai hajlam és az élet folyamán elszenvedett napfénykárosodás mértéke határozza meg. Számuk szaporodhat természetes módon 30-35 éves korig, változásuk is lehet természetes. Alapvető szabály, hogy ellenőriztetni kell őket bőrgyógyásszal évente, óvni őket sérüléstől és fénytől. De tudni kell, hogy a melanomák az estek nagy százalékában nem anyajegy talaján alakulnak ki, sok esetben megelőző lézió nélkül jönnek létre.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. december 14., 19:52; Megválaszolva: 2011. december 19., 13:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Pár néha viszkető piros folt a makkon. Ez milyen nemi betegség ha az?