• Bőrbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Úr! Borotválom a hónaljamat és mellette egészséges módon és mértékben izzadásgátló dezodort (Baba dezodor, Dove stift) használok. A termékek tartalmaznak alumínium származékokat (Chlorohydrate, Zirkonium), amelyek úgy tudom rákkeltő hatásúak lehetnek. A dezodorok használata helyén a bőröm enyhén barnásan elszíneződött, fokozatosan alakult ki az évek során. Nem fáj, nem ég, nem viszket, nem hólyagos -csak mintha ott barnultam volna csak le, vagy inkább olyan mintha nagyon megütöttem volna magam és épp gyógyulóban lennék barnás-sárgás nyomokkal. A kérdésem az, hogy van-e félni való, okom az aggodalomra, okozhatnak-e kárt, bajt ezek a termékek, vagy teljesen természetes reakció az elszíneződés. Ahol élek sajnos egy rendkívül modortalan bőrgyógyász szakorvos van, félek, hogy elhajtana és ki is gúnyolna netán, mint mikor egyszer a májfoltjaimmal kerestem fel, a válasz az volt a problémámra, hogy neki is van, csak nem zavarja... A hónalj foltjaim nem esztétikai minőségükben zavarnak, hanem komolyan aggaszt a feltűnésük. Használhatom-e továbbra is ezeket az izzadásgátlókat (azt hallottam, hogy úgy hatnak, hogy az alumínium eltömíti a mirigyeket- de ezzel okoz egyben rákot is), vagy milyen terméket javasolna helyettük? (használatukra szükségem van). Esetleg összefüggésben lehetnek-e a foltok a cukorbetegséggel, magas vérnyomással? Tisztelettel köszönöm és aggódva várom a válaszát, minden jót kívánok, üdvözlettel: Lilla

        Dr. Tóth Gyöngyi válasza a izzadásgátló, bőrelszíneződés témában

        Tisztelt Kérdező! A leírás alapján az Ön panaszait acanthosis nigricans nevezetű elváltozás okozza, mely hátterében főleg endokrinológiai betegségek(pl. cukorbetegség, PCO syndroma, pajzsmirigy betegség), elhízás, gyógyszerszedés állhat.Fontos tehát ezeknek a kivizsgálása, és a megfelelő, Ön esetében pl. vércukor, értékek beállítása. A tudományos tanulmányok alapján az alumínium tartalmú izzadásgátlók nem okoznak daganatot, de ha mégse szeretné alkalmazni gyógyszertárakban kaphatóak aluminiumsót nem tartalmazó izzadásgátlók. Azt biztosan tudom állítani, hogy nem az izzadásgátlók okozzák a problémát, de az irritáció, dörzsölés vagy ha esetleg van egy kis túlsúly ronthatja a tüneteket.


        Dr. Tóth Gyöngyi
        Bőrgyógyász-kozmetológus

        Dr. Tóth Gyöngyi

        Kérdés: 2011. november 29., 18:59; Megválaszolva: 2011. december 01., 08:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Pár néha viszkető piros folt a makkon. Ez milyen nemi betegség ha az?