• Pigmentált carcinoma basocellulare

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1 hónapja egy anyajegyet ávolítottak el a bal mellem alól, mert a szoptatós melltartó többször felsértette és gyöngyházfényű résszel növeledni kezdett. A szövettan eredményea következő volt: "Makroszkópos leírás: 10 mm-es bőrkimetszés, felszínén 7 mm-es részben szürkésfehér, részben vörhenyesbarna képlet. Mikroszkópos leírás: Széli részeken megtartott hámmal fedett, solaris elastosis jeleit mutató dermis látszik. A középső szakaszon a hám kifekélyesedett, ennek vetületében a hám basalis sejtrétegével összefüggést mutató infiltráló jellegű idegenszöveti burjánuás van. A tumorsejtek viszonylag monophomak, magjuk hyperchrom, sűrűn egymás mellett helyezkednek el, solid gócokat formálnak, a gócok széli részein palisad-szerűen állnak. Néhány osztódás is látható. Több látótérben a tumor sejtek cytoplasmájában melanin pignemt is megfigyelhető. Az eéváltozás a kimetszés széli részét nem éri el." A bőrgyógyászaton azt mondták, hogy legyengült immunrendszer mellett történhet meg, hogy anyajegy tumoros legyen. 14 hónapja szoptatom kisfiam, tanácsolták az elválasztását. Valóban el kellene választanom? A műtéti eltávolításon kívül más kezelésre nem szorulok? Nem napozom napvédő krém nélkül, szoláriumba nem járok. A melltartó irritációja lehet a fő kiváltó ok? Áttéteket képezhet az ilyen típusú tumor? Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Tóth Gyöngyi válasza a anyajegy témában

        Tisztelt Kérdező! Nem nagyon értem a diagnózist. Ha az eltávolított elváltozás a címben leírt pigmentált cc. basocelulare volt, az nem anyajegy tumoros elfajulása, hanem egy különálló daganat aminek semmi köze nincs az anyajegyekhez.Általában napfénykárosodott bőrön jelentkezik és genetikai háttér is szükséges hozzá,nem a melltartó irritációja a kiváltó ok.Én nem látom szükségét az elválasztásnak. A daganat az épben lett eltávolítva és ez a daganat nem ad áttétet, így más kezelésre nem szorul, csak rendszeres ellenőrzésre, hogy ha esetleg máshol is jelentkezik időben eltávolításra kerüljön.A napot kerülje és mindig használjon fényvédő krémet.


        Dr. Tóth Gyöngyi
        Bőrgyógyász-kozmetológus

        Dr. Tóth Gyöngyi

        Kérdés: 2011. november 19., 17:28; Megválaszolva: 2011. november 21., 23:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Pár néha viszkető piros folt a makkon. Ez milyen nemi betegség ha az?