• autoimmun betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        16 éves gyermekem kórházba került, az orvos szerint autoimmun betegség gyanúja áll fenn. két hete vért vettek, szeretném kérdezni, hogy van e lehetőség a véreredmény elkészítésének meggyorsítására, ha igen, hogyan. Állítólag Bp-re küldték a vért vizsgálatra. kb. 10-et összevárnak, a vizsgálatot csak akkor tudják elvégezni. A lányomnak viszont elég komoly izületi fájdalmai vannak, (kézujjai, lába, háta) félek, hogy az idő telik és az állapota enyhén, de rosszabb lett. Sőt tegnap véres székletet is észrevett, ami eddig nem volt. Nem tudom, hogy a kettő dolog kapcsolatban van-e. Igen erős gyógyszereket kapott. Viszont én már szeretnék elindulni szakemberhez, ugyanis a gyermekkórházban nincs ilyen specialista.Kérek címet, hogy merre induljak el.

        Dr. Szántó Antónia válasza a autoimmun témában

        Tisztelt Hölgyem, nem írta, hogy hol laknak, így nem tudom megmondani, hogy melyik immunológiai szakrendelés van a legközelebb. 16 éves gyerekkel már nem is feltétlenül gyermekimmunológiára kell menni. Ilyenek a 4 egyetemi városban vannak, bármelyikre rákereshet interneten. Már ha feltétlenül siettetni akarja a dolgokat, mert két hét azért nem sok idő, és szerintem nemsokára készen is lesznek az eredmények, onnantól már biztosan többet tudnak majd mondani a kezelőorvosok. Valóban össze kell várni egy bizonyos számú mintát, mert a vizsgálatokat úgy gazdaságos elvégezni, ha legalább kb. 40 minta összegyűlik (van, hogy elég kevesebb is, van, hogy ennél is több kell). Ez azért van így, mert egy készlet egy vizsgálathoz többszázezer forintba kerül, és ha kibontották, máskor már nem lehet felhasználni. És ha az Ön gyermekének több vizsgálatot is rendeltek, ezt annyival fel kell szorozni. Közvetlen életveszélyes szituációkra persze vannak más megoldások, de ezt fent kell tartani a valódi sürgős és kétségbeesett helyzetekre. ÉN egy egeyetemi centrumban dolgozok, de nálunk is 3-4 hetet kell várni az immunszerológiai vizsgálatokra. Üdvözlettel,


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2011. október 20., 16:39; Megválaszolva: 2011. október 21., 10:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: