• Autoimmun betegség és terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Devic neuromyelitis optica betegségem van. Szülés után 10 hónappal derült ki, elment a látásom. Több hónapi vizsgálatok után derült ki a Devic (2 hónapja). Egyszeri látóideggyulladásom volt a bal szemen. A jobb szemem és a gerincem ép. Szteroid lökésterápia után valamennyi javulás történt, de továbbra is alig látok a bal szemre. Az aquaporinom sajnos pozitív, minden más immunszerológia negatív. Immunszuppresszív kezelés elkezdése van folyamatban, 1 hete szedem az Imurant, kis adagban. 3 napja derült ki hogy terhes vagyok, védekezés mellett fogant meg a baba. Neurológus szerint nem szabad megtartani, az immunológus szerint meg lehet de folyamatos kontrollal, Imuran abbahagyása mellett. Kérdezném hogy az autoimmun betegségekre milyen hatással van a terhesség? Nem tudom, merjek-e kockáztatni, nehogy erősödjön a betegségem, de elvetetni sincs szívem a babát. Szeretnénk megtartani, ha lehet. Ön mit javasolna?

        Dr. Szántó Antónia válasza a autoimmun témában

        Kedves Kérdező, az, hogy a terhesség hogy fog hatni a Devic-re, azt nem tudom, ebben a neurológus a tájékozott. Azt viszont biztosan tudom, hogy Medrol és Imuran mellett nyugodtan kiviselhető a terhesség, tehát önmagában ez nem ellenjavallatt. Üdvözlettel,


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2011. szeptember 28., 22:24; Megválaszolva: 2011. október 07., 12:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: