• talány II

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szabó Nóra Dr.! Köszönöm válaszát.Ismét Önhöz fordulok. A talány már nem talány-annyira... Kész van a laboreredményem.Az ANA 38%-os.Ebből már tudom,h sajnos immunbeteg vagyok,de hogy a 38 mit jelent,azt nem.Kérem írja meg nekem. Immunológiára aug.6-ra kaptam időpontot...(Veszprémbe) Szeretném tudni,h van-e esetleg lehetőség,h máshova előbb bejussak. A fájdalmaim megvannak,de sokkal kevesebb izületben-izomban jelentkeznek.Azonban a vizeletemben megjelent fehérje eléggé aggaszt.(Apósomnak szintén ilyen jellegű betegsége van,művesére jár évek óta...)Kérem,tájékoztasson,s ha módjában áll,segítsen. Köszönöm,tisztelettel:A.

        WEBBeteg szakértő válasza a autoimmun betegség témában

        Tisztelt A.!


        Utánanéztem az ANA-ANF-nak és alábbiakat szeretném idézni Lakos Gabriella és mtsai (DE OEC III Belgyógyászati Klinika Regionális Immunlaboratórium) ANA ELISA vizsgálatokkal kapcsolatos cikkéből:
        "Az antinukleáris antitest (ANA) vagy antinukleáris faktor (A-F) kifejezés a sejtmag különböző komponensei ellen irányuló autoantitestek összefoglaló neve. Ezen ellenanyagok kimutatása a szisztémás autoimmun betegségek laboratóriumi diagnosztikájának legfontosabb része. Segíti a differenciáldiagnózist, egy adott betegségen belüli alcsoportba sorolást, számos esetben a betegség aktivitásának és prognózisának megítélését......Az ANA kimutatás mindezek ellenére csak szűrővizsgálat, mert a mikroszkópban látott immunfluoreszcens mintázat csak egyes esetekben teszi lehetővé az antitest pontos azonosítását. Az esetek többségében az ANA specificitását további vizsgálatokkal kell tisztázni. Erre a célra immundiffúzió (6), counter immunelektroforézis (7), ELISA (8) vagy Western blot (9) egyaránt használható. "
        A 38% az nem egy magas arány. 0,4 alatt van és ebből következtetni a betegség pontos diagnózisára nem lehet. Véleményem szerint pontosítani kell a vizsgálatokat, mert nagy a valószinűsége, hogy valamilyen autoimmun kórképpel állunk szemben mint: kötőszövetbetegség, lupus, kevert kötőszövetbetegség vagy reumathoid arthritis. Ezekbe a betegségekbe a veseérintettség is sajnos "belefér".
        Gondolom panaszai miatt Önnek az augusztus 6. veszprémi időpont késő. Ha ott nem tud korábban bejutni ajánlanám a debreceni Egyetem III Belgyógyászati Klinika autoimmun szakrendelését. Kérje meg háziorvosát vagy beszéljen személyesen. Megadnék egy pár telefonszámot: (52) 453-337 belső porta és kérje az autoimmun szakrendeléseket és itt időpontot kaphat, vagy hívja a titkárságot (52) 414-969 és ezen keresztül kérjen időpontot. Itt biztos választ és kezelést kaphat panaszaira.

        Tisztelettel:  Dr. Brugós László pulmonológus-immunológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-26 20:40:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 07:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: