• Sjögren szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt szakértő! Sjögren szindrómám van, 32 éves vagyok. Gyakorlatilag alig vannak tüneteim. Kicsit szárazabb száj, -szem szárazság. Eddig úgy tudtam, hogy ez a betegség nem örökletes, de most úgy hallottam, hogy mégis. Már van két gyermekünk, akiket valószinüleg már betegen hordtam ki, most terveznénk a harmadikat. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi legyen, hisz mi van ha tényleg öröklődik? Ön mit tud erről? Renáta

        Dr. Szántó Antónia válasza a sjögren témában

        Tisztelt Kérdező! A Sjögren-szindrómát nem úgy lehet örökölni, mint pl. a színtévesztést vagy a vérzékenységet. De az autoimmun betegségekre való hajlamot valóban lehet örökölni, ami lehet, hogy sehogy nem jelenik meg az utódokban, lehet, hogy valamilyen más autoimmun betegségük lesz, lehet, hogy csak ellenanyagaik lesznek, de tünetük nem, és az is lehet, hogy Sjögren-szindrómájuk lesz. Ezt előre nem lehet megmondani.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2010. november 14., 22:04; Megválaszolva: 2010. november 18., 13:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: