• Autoimmun beteg

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1.) Autoimmun beteg szedhet-e immunerősítő szereket (homeopátiást vagy szintetikus gyógyszert)? 2.) Milyen étrenddel és esetleg milyen homeopátiás ill. gyógyszeres kezeléssel lehet eredményes HÍZÓKÚRÁT tartani? 3.)Az emésztőrendszer candida-fertőzésének, vagy milyen más betegségnek a tünetei az alábbiak: - nagyfokú só- és édességfogyasztás - étvágytalanság - állandó kimerültség - lesoványodás (190cm/67kg) Mivel gyógytható ez az állapot? Köszönettel várom válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a autoimmun betegség témában

        Kedves Kérdező!

        1. Az autoimmun betegségek a védekező rendszer kóros működése miatt alakulnak ki. A klasszikus terápia során olyan gyógyszereket használunk, melyek az immunrendszer aktivitását csökkentik, így a saját fehérjék elleni reakció is mérséklődik. Tehát autoimmun betegség esetén nem az immunrendszer "erejével" van gond, hanem azzal, hogy a szabályozás illetve a saját-idegen megkülönböztetés zavara áll fenn. A homeopathiás szerek ilyenirányú hatásáról nem tudok nyilatkozni, jelenleg nem szerepelnek a klasszikus orvoslás szakmai irányelveiben.
        2. A testsúly növelése több tényezőtől függ:
        - bevitel: kellő energia tartalmú és megfelelő minőségi összetételű táplálékbevitel (nyomelemek, ásványi sók, vitaminok, rostok)
        - felszívódási zavar jelenléte  esetén hiába van megfelelő táplálékbevitel, a szervezet számára hozzáférhetetlenek a tápanyagok( ilyen zavar lehet a lisztérzékenység, a hasnyálmirigy-elégtelenség, bizonyos bélfertőzések)
        Nagyon nagy segítséget nyújthatnak a testsúly növelésében a különböző tápszerek. Olyan speciális készítmények is hozzáférhetők már, melyeknek immunmoduláns (a védekezőrendszert szabályozó) hatása is van, amellett hogy magas energiatartalmat és kiegyensúlyozott összetételt biztosítanak.
        Emellett segítségére lehetnek a pre- és probiotikumok illetve számos betegem az aloe vera készítmények jótékony hatásáról számolt be.
        3.A candida fertőzést én  már következménynek tartom, mert ép védekező rendszer esetén nem okozhat klinikai tüneteket jelenléte. Ha mégis ez áll a panaszok hátterében, a bélflóra egyensúlyának visszaállítását és az immunrendszer erősítését tartom elsődlegesnek (ha ismert autoimmun betegsége van, ez komoly nehézségbe ütközik). A leírt tünetek alapján nehéz bármilyen diagnózist felállítani. Az étvágytalanság-kimerültség-fogyás szekvencia minden krónikus betegség jellemzője. A nagyfokú só- és édességfogyasztás sem specifikus igazán, a fokozott szénhidrát-bevitel elősegítője a candida előretörésének, nem következménye.

        Tisztelettel: Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-18 23:20:56; Megválaszolva: 2011. július 29., 07:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: