• Sjögren szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!

        Sjögren szindrómát- valamint egyidőben GERD-et diagnosztizáltak nálam. Még a szem tünetem nem is annyira zavar, illetve megoldott a kezelése, de sajnos a nyál hiányát nagyon érzem.Nagyon rossz érzés egész nap tart. Mivel kevés a nyálam, így nagyon rossz a szám íze is, már ha annak lehet nevezni, teljesen felborult az ízérzésem is. A szájszárazszágot nem veszi el, ha több folyadékot iszok. Szeretném megkérdezni, hogy a folyadék iváson, illetve rágógumin kívül- de az nem is jó -  mivel lehet serkenteni a nyálképzést, hogy a nyelvemet ne érezzem ilyen szörnyűnek! Valamint még szeretném megkérdezni, hogy mivel nekem éppen egybeesik a GERD- a Sjögrennel- nem lehet-e, hogy a nyelv különböző rossz érzése, esetleg a GERD-től is lehet?

        WEBBeteg szakértő válasza a Sjögren-szindróma témában

        A gastroenterológus válasza:

        Tisztelt Kérdező!

        A nyál pótlására lokálisan metilcellulóz-tartalmú műnyál vagy
        szájzselé használható, a meglévő, sűrű váladékot acetyl-ciszetin
        tartalmú szerek segíthetnek folyékonyabbá tenni. A nyálkahártya
        védelmére  Panthenol tarrtalmú készítmények lehetnek alkalmasak. A
        reflux oesophagitis súlyosbíthatja a szájüregi elváltozásokat, de
        ehhez igen markáns gyomorsavas visszacsorgás szükséges (megfelelő
        savgátló terápia mellett nem szabadna szerepet játszania az
        eltérésben).

        Dr. Plósz János

         

         

        Az Immunológus válasza: 

        Tisztelt Kérdező!

        Egyrészt valóban lehet a rossz szájíz a GERD-től. Erre a protonpumpagátló gyógyszereken kívül ún. gyomornyálkahártya bevonók (sucralfate atóanyag tartalmúak) jelenthetnek megoldást.                       

        A Sjögren-szindróma miatti nyáltermelés-kiesés pótlására SST nevű tabletta (gyógynövény üzletekben és gyógyszertárakban kapható), Xerostom szájspray vagy napi 1 tasak köptető (ACC-200 vagy Fluimucil) fogyasztását próbálhatja meg, nyelvégés esetén Panthenol drazsét szopogathat.

        Üdvözlettel,
        Dr. Szántó Antónia immunológus 


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-04 22:26:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 07:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: