• Raynaud-szindróma, szemgyulladás, hideg idő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

         28 éves vagyok, 6 éve állapították meg nálam ezt a betegséget. Gyógyszerekkel nem kezelnek (régebben Naftilongot kellett szedjek, de leesett tőle a vérnyomásom, ezért szép lassan elmaradt). Többnyire hidegben (illetve ha ideges vagyok) jelenkeznek az ujjak elfehéredése a kezeimen. Néha nagyon fáj, amikor "visszatér belé az élet". Most szemgyulladásom van (iridocyclitis), ezért elküldtek vérvételre. A laboreredmények a következőek, ami számomra magyarázatra szorul: ANA   CENTROMER B pozitív, illetve HISTON ANTITEST gyengén pozitív , de CRP normál határon belül(5,6 mg/l), RF, LE teszt negatív, immun ELFO normál. Ezek mit jelentenek? Mire vagyok hajlamos? Milyen tesztem negatív? Megnyugodhatok?

        Azt mondta az egyik orvosom, hogy az autoimmun betegségben szenvedő kismamák automatikusan veszélyeztetett terhesek, illetve nagyobb az esély a vetélésre. Ez igaz?

        Válaszát megköszönve, maradok Tisztelettel Pásztorné

        WEBBeteg szakértő válasza a autoimmun betegség témában

        Tisztelt Kérdező!


        Amit leírt, azok alapján talán a scleroderma egyik enyhe formája, az ún. CREST szindróma lehet a betegsége a későbbiekben - ez a Raynaud-szindrómán kívül az ujjak bőre alatt mész megjelenésével, nyelőcső-motilitászavarral, az ujjak bőrének megkeményedésével és a bőr alatt kis értágulatok megjelenésével járhat, de ezen kívül egyéb, pl. belszervi tünetek nem jellemzik.
        Az LE teszt egy másik autoimmun betegségnek, a lupusnak (SLE) egyik diagnosztikus lehetősége.
        A Naftilongon kívül egyszerű pentoxifillin származékok, pl. Chinotal vagy Trental 2-3x1-esével próbálható meg a tünetek mérséklésére. De ez terhességben ellenjavallt.
        Általánosságban valóban igaz, hogy az autoimmun betegek terhességével több gond adódhat, de betegsége válogatja, azt azért nem mondanám, hogy automatikusan veszélyeztetett lenne mindenki.

        Üdvözlettel,
        Dr. Szántó Antónia
        immunológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-01-28 18:20:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 07:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: