• Asztma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mélyen tisztelt Doktor Úr! Nem tudom mikor irtam rosszul a régebbi tüneteimet, de a lényeg, hogy a porallergiám meg volt mindig is. Tehát körülbelül 12 éves koromban meg lett állapitva hogy asztmás allergiám van porra, poratkára, pollenekre, cica kutyaszőr stb. 14 éves koromig elkezdtem használni a kapott gyógyszereket (pulmicortoll, Oxy, turbuhaler) de itt elkezdtem dohányozni és ezzel abbamaradtak a gyógyszerek szedése is. Azért mert a tünetek fokozatosan csillapodni kezdtek (dohányzás:)?). tartott ez ugy 5-6 évig. Ez idő alatt is ha én porszivóztam vagy közel hajoltam a padlószönyegemhez, enyhén fulladni és tüsszögni kezdtem. Mint egy allergiás. -Az nem lehetséges, hogy az öszi betegségem szövődménye a fulladás? -Nem érzem úgy, mintha tökéletesen kijöttem volna belőle se akkor se azóta. Tegnap este is ok nélkül fulladni kezdtem, majd lefeküdtem, persze elaludni nem birtam ettől és szép lassan mintha kuszott volna valami folyamatosan a torkomon a légzőnyilásnál. Erős krákogás után sokadjára fellazult, de sajna nem sikerült kiköpnöm, mert reflexből visszanyeltem. Türelmét és segítőkészségét köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a asztma témában

        Tisztelt Kérdező!


        Nem hiszem, hogy, ha valakinek már valamilyen szinten és formában asztmája volt, vagy van, akkor olyan fontos lenne, hogy megfázása óta vannak erősebb panaszai, meg azóta, hogy porszívózott. Azért mondom ezt, hogy értse meg, az asztma egy krónikus, tehát életreszóló folyamat, melynek lefolyása, megnyilvánulása hullámzó. Egyszer jobb egyszer rosszabb. Ha jobb az nem azt jelenti, hogy meggyógyult, csak annyit, hogy nem kapott olyan sok és erős légúti fertőzést, vagy nem volt annyi allergénnek ( pollen, por stb ) kitéve. Ezért kell olyankor is folyamatosan kezelni mikor nincsenek, vagy enyhék a tünetek.

        Ha rosszabb, akkor meg kell keresni az okát, vagy okokat. Ilyen volt Önnél a megfázás és a porbelégzés. Tehát a kezelésnek az lenne a célja, hogy ezt a hullámzó lefolyást valamennyire kiegyensúlyozza. Kerülni kell mindig a kiváltó allergént ( poratkát, polleneket, kutya és macska szőrt, megfázásokat stb.) és rendszeres kontroll mellett gyógyszereket szedni. A rendszeres kontroll az tüdőgyógyász-allergológust jelent, mert ő írhatja ki Önnek kedvezményes áron a gyógyszereit.


        Tisztelettel:

        Dr. Brugós László  pulmonológus-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-06 11:05:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 07:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: