• Asztma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves webdoki! A gond 12 éves koromban kezdőthetett, terhelésre fulladtam de csak nyári időszakba. Allergiás asztmát diagnosztizáltak pollenallergiával, kutya macskaszőr, por stb. 15 évesen rászoktam a dohányzásra, a tünetek megszüntek, illetve a fulladás, megfázás esetenként visszatért(akkor ha nagy menyiségü váladék szabadult fel fokozatosan a betegség után). Volt egy éves kilengésem mikor is a marihuanas cigit és egyéb party drogokat is kipróbáltam- amfetamin származékok>speed,extasy;rush,lsd és pszihedelikus gomba. Másfél éve leszoktam a dohányzásról meg minden egyébről, és testépítésbe kezdtem mint sport. Nem volt semmi gond, terhelésre sem jelentkeztek a régi fulladásos panaszok. Itt kitérnék, hogy közetlenül a leszokásomat megelőzően a jobb csipőmnél lévő lágyékban a nyirokcsomó beduzzadt, de nem fájt. Csak érzékeny volt. Nem tudom számít-e, egyetlen elváltozás ezzel kapccsolatban, hogy a bal nagy lábujjam el van ferdülve izület miatt, pontos nevét nem tudom a betegségnek, de öröklött dolog. A nyirokcsomót emlitettem a háziorvosnak de semmi különöset nem mondott, pedig már igen rég óta a bal oldali mellemnél is meg van ugyanugy dagava a csomó mint lentebb. A nyáron nagy pakolás volt, sok port beszivtam miatta és akkor ujrakezdődött az alergiám. Nagyon tüsszögtem, könnyezés, stb. Ahogy abbamaradt a pakolás a ünetek csak nagyon lassan enyhültek (érdekes hogy a kevés hagyma evése segített érezhetően), bár reggelente még be szokott lenni dugulva az orrom(érdekes jelenség, mert ébredés után közvetlen még semmi gond, tiszta és kapok levegőt, mihelyst felülök, azonnal eldugul, mintha dagadna a nyálkahártyám, aztán sem folyik, csak nagy nehezen, majd pár óra multán elmulik, vagy evés vagy mozgást követöen). A rosszabik oldala az egésznek, hogy a helyzet odáig fajult, hogy kora összel már reggelente fulladtam is. Majd terhelésre ujra jelentkeztek a fulladásos poblémák és ez hátrál az edzésben. Kivizsgálás volt, por és atka 4+, a többi 2+, kaptam inhalátort, de nem szivesen használom. Szeretném, amennyire lehetséges, hogy állítson fel egy diagnózist, segitsen amiben tud. ui.: hátha fontos a vérnyomásom telsen nyugalmi állapotban ülő helyzetben éhgyomorra 124/87-47 köszönettelKedves webdoki! Amiaz előzőleg leirtakból talán kimaradt, hogy mikor a köztes időszakban meg voltam fázva, a fulladás reggelnte jött az ébredéssel, köhögtem kicsit, majd felköhögtem váladékot, miután azonnal megszünt a fulladás akövetkező reggelig. Miután a betegség elmult, elmult a fulladás is. A másik része ami kimaradt, az az októberi reggeli fulladás visszatérte. Ez egy megfázást követően jött vissza, eleinte csak aszpirin+C vel próbálkoztam, majd orvos lett belőle, kaptam augmentint, ettől tünetmentes (fulladás reggelnte) lettem addig a két hétig amíg szedtem, aztán kezdődött minden előről. A harmadik lemaradás, hogy a bal mellem nyirokcsomója már több mint egy éve biztosan, hogy nagyobb mint a jobb oldali. Köszönettel segítségét előre is

        WEBBeteg szakértő válasza a asztma témában

        Tisztelt Kérdező!


        Elmondásából számomra az derült ki, hogy van egy allergiás asztmája, ami eleinte csak terheléskor jelentkezett, aztán csak szezonban, most meg mióta házi poratkára is allergiás, azóta egész évben és ehhez társult egy allergiás rhinitis is. Ezek a betegségek sajnos krónikusak. Ezt az bizonyítja a legjobban, hogy annak ellenére, hogy egy darabig " kinőtte" asztmáját később visszatértek panaszai. Ez a betegség, hacsak nem sikerül kiküszöbölni az allergéneket ( ami szinte lehetetlen) akkor folyamatos gyulladást okoz a légútakban és ezek okozzák a tüneteket. Ezt nem lehet csak folyamatos kezeléssel rendezni és egyensúlyban tartani. Az asztma kezelésének a teljes kontroll a célja, ami azt jelenti, úgy beállítani a kezelést, hogy ne legyenek éjszakai tünetei, légzésfunkciós vizsgálata élettani legyen, minél kevesebb rohamoldó gyógyszert használjon és minél teljesebb életet éljen, úgy a mukahelyén, mint a magánéletében.
        Ennek a kezelésnek van egy eleme a gyulladáscsökkentők. Az inhalációs szteroid és a leukotrien-antagonista, amelyek csökkentik a gyulladást és megelőzik a terheléskor kialakult rohamot. A harmadik szer az csak rohamoldásra kell, vagyis ha fullad, vagy ha köhög. Javasolnám Önnek  az Alvesco-t napi 1x1 vagy, ha nem elég hatékony 1x2 belélegezni, 1x10 mg Singulair-t naponta bevenni és 2 belégzést Venolinból, ha fulladna. Az első két szert folyamatosan kell szedni a harmadikat csak szükség esetén. Ha ez elég addig kell szedni mig az orvos azt nem mondja, hogy kevesebbet, vagy többet kell belőle szedni.


        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-04 22:19:03; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 07:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: