• Oxigénhiány sportoláskor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        18 éves lány vagyok, krónikus allergiával. 1 éve sportolok rendszeresen és azt tapasztaltam, hogy egy-egy hosszabb futás után sípol a tüdőm, vörös a fejem és fáj, nehezen megy a légzés és szédülök. Ezek később lassan szűnnek. Lehet, hogy esetleg asztma? Az allergiára Fenistil retard kapszulát szedek már 4 éve, én úgy tudom annak nincsenek ilyen mellékhatásai.

        WEBBeteg szakértő válasza a asztma témában

        Leírt panaszait terhelés indukálta asztmának (effort induced asthma) hívjuk. Allergiás fiatal egyéneknél gyakoribb, mint idősebb asztmásoknál (lehet, hogy az idősebbek nem szaladgálnak annyit?). Ne keseredjen el, és sportoljon tovább bátran. Olimpiát is nyertek már asztmás betegek, és nagyon sok élsportoló is asztmás. Ha jól be van állítva antiasztmatikus kezelésük, többé nem gond a sportolás. Lehet, eddig nem figyeltek fel orvosai erre a hajlamára, pedig csak egy légzésfunkiós vizsgálatra lenne szüksége terhelés előtt és után, de megteszi a csúcsáramlás mérés is, amit kis, zsebbe is tehető eszközzel lehet mérni. A terhelés indukált asztmát a terhelés előtt kell megelőzni: inhalálni hörgőtágítóval (pl. salbutamol) vagy leukotrien antagonistával (montelukast). Ezeket alkalmazni kell, és panaszai megszűnnek. Természetesen el kell menni szakorvoshoz, lehetőleg tüdőgyógyász-allergológushoz és sportorvos is kell, hogy tudjon a dologról, ha versenyszerű sportot szeretne űzni. Tisztelettel, Dr. Brugós László


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-13 22:07:48; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: