• Asztmára sópipa?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az érdekelne, hogy mi a véleménye a kereskedelemben elég borsos áron kapható sópipáról, valóban hatékony az allergiás-asztmás tünetek ellen?

        WEBBeteg szakértő válasza a asztma, sópipa témában

        A nemzetközileg elismert és Magyarországon is irányelvként tekintett GINA (Global INitiative for Asthma), ahol az asztma kezelését foglalták össze a világ legjobb szakemberei a sópipa nem szerepel. Két lehetőség áll fenn: vagy az asztma kontrollált, vagyis a kezelés mellett alig vannak panaszok vagy nem kontrollált és akkor be kell állítani a GINA szerint. Kiegészítő terápiák mindig léteztek. Asztmában és légúti betegségekben a jó és tiszta, főleg magaslati levegő vagy a sóbányák kristálytiszta levegője hozzájárulhat a betegségek javulásához, de ezek csak addig hatásosak, míg az egyén vissza nem tér a saját környezetébe. A sóbarlang terápia (Parajdfürdő, Aknaszlatina - sajnos mindkettő határon kívülre esik), a tengerparti üdülés is csak részben a sós pára belégzés miatt hatékony, inkább az allergénmentes, tiszta levegő tehermentesíti a légutakat a gyulladástól. Az asztma terápiájának fő célja a gyulladás csökkentése és ezt a gyulladáscsökkentést az inhalációs szteroidok teszik a leghatékonyabban. A kiegészítők sosem fogják elérni azt a hatékonyságot, amit az inhalációs szteroidok hatása képes. Ennek ellenére nem szabad kizárni a sós pára gyulladáscsökkentő hatását sem. A kérdés, hogy ezekből a pipákból mennyi olyan permet jut le, hogy csökkentse a gyulladást. Az elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki szignifikáns javulást a hagyományos terápiával hasonlítva össze. Ha Ön úgy ítéli meg, hogy a sópipa használata hatékonyabb, mint az eddig használt terápiája, akkor lehet, hogy nem volt beállítva szakszerűen antiasztmatikus terápiája, vagy nem biztos, hogy asztmás. Személy szerint csak akkor használnék ilyen készüléket, ha mellette más terápiára nem szorulnék és tünetmentessé tenne.

        Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-01 21:40:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 09:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Alvesco inhalátort használok. Szeretném elkezdeni a Yasminelle fogamzásgátló gyógyszer szedését. Ezeken kívül még Nebilet 5mg gyógyszert is szedek. Az Alvesco inh. használata befolyásolja a Yasminelle gyógyszer hatását?...
        Kedves Doktornő! Először is köszönöm az előző válaszát. Miután idén márciustól sokat romlott az asztmás állapotom,sokévi tünetmentesség után,egyre többet foglalkozom a betegségemmel.1994-ben diagnosztizálták nálam a...
        Kedves Doktornő! Gyerekkoromtól fogva asztmás allergiám van, jelenleg is gyógyszeres kezelést kapok az asztmámra, ezáltal az allergiás tüneteim is nagy mértékben enyhültek. Szeretnék elvégezni egy manikűr,műköröm és pedikűr tanfolyamot...