• Rohamszerű köhögés - Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Néhány éve állapították meg, hogy asztmás vagyok. Csak csúnyán köhögök, komolyabb fulladásom még nem volt. Reggel egyszer használok pipát. Néhány hónapja viszont rohamszerűen jön rám a köhögés, főleg reggelente. Ilyenkor használom a pipát, de sokszor, ha fújok, se csillapodik a köhögésem. Mit tegyek?

        WEBBeteg szakértő válasza a asztmás roham témában

        Az asztma jelentkezhet fulladás nélkül, csakis rohamszerű köhögésekkel, de ez inkább gyerekekre és fiatalokra jellemző. Valószínű, ha megmérték légzésfunkcióját, vagy van otthon csúcsáramlás mérője (szakorvos felírhatja és a gyógyászati segédeszközök boltjában vagy gyógyszertárban beszerezhető), akkor bizonyos napi, 24 órás ingadozást észlelt. Ha nincs ilyenről tudomása, akkor lehet, hogy asztmájának ez a formája, vagyis a légúti, többnyire allergiás gyulladás csakis köhögést okoz. Nem írt arról, hogy bőrpróbája volt-e és az pozitív vagy negatív? Lehet házi poratkára, penészre, kutya-, macskaszőrre allergiás és tüneteit ezen allergének fokozzák. Az asztmát súlyossági fokozatai alapján (milyen gyakran vannak tünetei, milyen a légzésfunkciója) intermittens és perszisztens asztmára oszthatjuk. Az intermittens asztma csak havonta 1-2 alkalommal okoz panaszokat és ilyenkor rohamoldóra van szükség, ha viszont gyakrabban, hetente például, akkor fenntartó, vagy megelőző terápiára is szükség van, amit rendszeresen kell szedni. Ön csak pipát említ, és ebből nem tudom megállapítani, hogy megelőző vagyis gyulladáscsökkentő szert szed, vagy rohamoldót, hörgőtágítót. Mi a különbség a kettő között? Hát az, hogy ha rendszeresen szedi a megelőző gyógyszerét, és mellette továbbra is köhög, akkor meg kell emelni a fenntartó adagot, és mellé rendelni egy rohamoldó hörgőtágító szert. Azonban ha Önnek csak a köhögés az, ami gondot okoz, akkor ennek lehetnek már okai is az asztmán kívül. Például arcüreggyulladás, nyelőcső reflux, vérnyomás elleni ACE gátlók szedése stb. Ezt ki kell vizsgálni! Ha megírja, milyen pipát szed, akkor konkréten javasolhatom, mit szedjen mellé vagy hogyan szedje. Ez nem derült ki kérdéséből. Írjon még, válaszolva az általam feltett kérdésekre, hogy válaszunk hatékonyabb legyen. Dr. Brúgós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-02-21 19:25:12; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: