• ALLERGIA

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gyomor problémával fordulok Önhöz. 43 éves vagyok.A problémám a következő: Reggelente 3-4 alkalommal wc-re kell rohangálnom, olykor hasmenéssel.Kb. 4 éve ez 5-6 alkalom volt.Napközben ismétlődve. Leszoktam a szénsavas italokról, ezzel lényegesen jobb lett az állapotom.A tejfölös, tejszínes ételek is hasmenést okoznak.Nem azonnal, van amikor órák múlva.Lényegében evés után már nem vállalkozom sétára, mert ha mennem kell, akkor csak másodperceket bírok várakozni. A fehér bor is emésztési zavarokat okoz, növeli a hasmenés lehetőségét. Talán nem mellékes infó hogy tojásos étel fogyasztása után /rántotta, tükörtojás / a hasamon - a köldököm körül piros apró dudorok jelennek meg, melyek pár nap múlva elhalványulnak. A hátamon kiütések keletkeznek más alkalommal, ami pattanásos kinézetű, de később úgy néz ki mint egy vérhólyag és nehezen áll vissza a normális állapotba. Gondolom ez is az emésztés rendellenességével járó tünet lehet(?). A gyomrom nem fáj, régebben gyomoridegem volt, ilyenkor az ételre rá sem bírtam nézni.Ez a gyomorideg úgy érzem csökkent, csak a beleimen érzem hogy rohannom kell.Ha időre kell mennem / reggel munkába / nap mint nap az utolsó percekben tudok indulni.Vagy az ajtóból megyek vissza vagy fél útról. Most jutottam arra az elhatározásra hogy végére járok mi a problémám.Tud ebben segíteni? Merre induljak el?

        Dr. Csáki Csilla válasza a hasmenés, táplálékallergia témában

        Kedves Kérdező! Leírása alapján irritábilis bél szindrómája (IBS) lehet. Ennek megállapításához, kezeléséhez gasztroenterológiai kivizsgálást javasolnék. Ételallergia jelentkezése felnőttkorban nem valószínű, laktóz intolerancia viszont lehetséges. Ezt szintén gasztroenterológián tudják megállapítani. A mostanában divatos "ételintolerancia" megállapítása gyógyszertárban megrendelhető és otthon elvégezhető gyorsteszttel lehetséges, de nem tartom hitelesnek ennek az eredményeit. Javaslatom tehát: gasztroenterológia, tejcukor érzékenység kivizsgálása. Üdvözlettel. DR. Csáki Csilla


        Dr. Csáki Csilla
        allergológus

        Dr. Csáki Csilla

        Kérdés: 2011. július 18., 17:18; Megválaszolva: 2011. július 20., 08:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: