• Mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nekem az allergia vizsgálaton , amit vérvétellel végeztek,kiderült hogy a gabonafélékre allergiás vagyok ,a búzára viszont nem.A lisztérzékenység is negatív lett.De akkor mit jelent hogy a gabonafélékre allergiás vagyok? A választ előre is köszönöm.

        Dr. Csuth Ágnes válasza a allergia témában

        Kedves Kérdező! Az allergia és a lisztérzékenység más mechanizmuson alapul, más célmolekulák ellen alakul ki. Azonban, ha a búza kivételével a gabonafélékre allergiás, ezeket kerülni kell. A búzaallergiát (gabonaallergiát) gyakran összetévesztik az ún. lisztérzékenységgel, más néven gluténérzékenységgel. Noha mindkét betegség a gabonával szembeni érzékenység következménye, van köztük eltérés. Gabonaallergia esetén a szervezet az élelmiszerekben lévő különböző fehérjékre ad allergiás reakciót. Fő kiváltói a búzában lévő albumin, glutén és globulin. Cikkünk a hirdetés után folytatódik Ezzel szemben a gluténérzékenységben szenvedők a gluténra reagálnak. A reakció kihatással van a vékonybél-bolyhokra. A betegség másik neve cöliákia. A gabonaallergia tünetei A gabonaallergia ritkán fordul elő, ezért nem egyszerű diagnosztizálni. Legjellemzőbb tüneteit tekintve könnyen összetéveszthető más allergiákkal. Ilyen tünet az eldugult orr, fáradtság, asztma, erős PMS, mandulagyulladás, szemkönnyezés, koncentrálóképesség romlása, bélproblémák, vérellátási zavarok, gyakori vizeletürítés és artritisz. Néhány kutató szerint mind a búzaallergiánál, mind a gluténérzékenységnél előfordulhatnak olyan pszichés problémák, mint a depresszió és az autizmus. A gabonaallergia terápiája Miután allergiavizsgálattal megállapították egy személyről, hogy gabonaallergiás, le kell mondania bizonyos élelmiszerekről. Mivel a búza és gabona általában meghatározó szerepet foglal el étrendünkben, az előírt diéta kezdetben sokaknak nehezére esik, még ha valaki csak főételeket vagy gyorsételeket fogyaszt is, mivel ezekben is sok búzaszármazék rejtőzik. Kerülni kell a búzadarát, korpát, grízt, gabonapelyhet, árpalisztet, rozst. Az olyan késztermékek, mint a levesek, szószok és fűszerkeverékek, szintén tartalmazhatnak búzaszármazékokat. Ezért a búzaallergiások nem fogyaszthatnak búzasört, búzalisztből készült pékárukat és édességeket, így bonbont, rágógumit, kekszeket sem. Sajnos nincs gyógyszer, mely hatékony lenne a gabonaallergia okainak kezelésében.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. május 21., 10:56; Megválaszolva: 2011. május 23., 11:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: