• "A torkom, a nyelvem, a szám kisebesedése duzzanata lehet gyógyszer-ek nem kivánt mellékhatása?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A O.R.F.I.-ból /M.0690-R.A,k.m.n.-M 0690 R.A.,k.m.n.-I10H0 Hypertónia,-M4780 Egyéb spondylosis,-J4400.idült obstruktiv tüdőbetegség heveny alsó léguti ferőzéssel/ utaltak be a "János kórház"Pulmonológiai klinikájára,ahonnan a kivizsgálások, gyógyszeres kezelések után-gyógyszerekkel ellátva-(J4590 Asthma,k.m.n.-J4410 Idült obstruktiv tüdőbetegség heveny fellángolással k.m.n.-J9610 Idült légzési elégtelenség-J4490 COPD szindróma,-M0690 R.A.-I10H0 Magasvérnyomás -betegség /elsődleges),-M4780 Egyéb spondylosis,-I5000-Pangásos szívelégtelenség,-I2790 Pulmonalis szívbetegség,k.m.n.) távoztam.Zárójelentésemben 2011.06.29.-ére kapott időpontra "HRCT" vizsgálatra utaltak,illetve 2011.06.27.-én alvás kivizsgálásra, helyben, a klinikán. A meglévő leletekkel várnak vissza. Otthon javasolt gyógyszereim a következők -Aktil Duo 2x625 mg 7 napig,-Foster 2x2 puff,-Spiriva 1x18ug inhal.,-sz.e.2 puff Berodual,-Trexan 1x20mg heti 2 nap,-többi napokon Huma-Folacid 1x3mg,-Salazopyrin 2x100mg, Cardilopin 1x10mg, Furosemid 1x40mg,-Kalium 2gr másnaponta,-Zaldiar 37.5mg fájdalom esetén. KÉRDÉSEM ezek után a következő lenne.Lehetséges-e, hogy a nyelvem,ínyem, szám,kisebesedését-felduzzadását, kiszáradását,a torkom erős fájdalmát valamelyik gyógyszer okozza?? Tudniillik az Aktil Duó szedése 4-ik napján kezdtek a fenti tünetek elő jönni egyre erősebben de én becsülettel beszedtem a 7x2db.-ot,mivel figyelmeztettek,hogy "ez egy kúra nem szabad abba hagyni".3.-napja telt le a kúra,de a tünetek nem szűntek meg.Vettem "Steresils Plus"szopogató tablettát, hátha valahol ,-valami-szájfertőzést szedtem össze de igy se múlik.Nos a fenti gyógyszerek össze férnek-e egymással,elmúlik -e,és ,ha nem,HOVÁ FORDULJAK??

        Dr. Szanyi Andrea válasza a gyógyszer allergia témában

        Kedves Kérdező ! Nem derül ki a leírásából egyértelműen, hogy csak az Aktil duo volt új a gyógyszerei között vagy más is. Az Aktil duo penicillin származék, okozhat allergiás panaszokat. Javasolt allergia elleni gyógyszer szedése néhány napig, mely a szájduzzanatot csökkenti. A Salazopyrint mióta szedi, milyen panaszok miatt. A gyógyszer szedésekor időszakos vérképellenőrzés szükséges. Mellékhatása lehet bőrgyulladás és a szájnyálkahártya gyulladása is.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. május 21., 10:15; Megválaszolva: 2011. május 25., 08:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: