• Allergia ellen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Leszűkítem egy kicsit a kérdésemet amelyet már előzőleg feltettem az allergia kialakulási idejéről. A munkám miatt nagyon sokat kell utaznom,sokszor autópályán.Előfordul,hogy ilyenkor az autóban szoktam enni,vagy bevenni egy fejfájás csillapítót. Mi a teendő akkor ha éppen a "semmi közepén" alakul ki egy ételre vagy gyógyszerre allergiás reakcióm??? Mi az amit magamnál lehet tartani és segíteni amíg esetlegesen segítség érkezne. Ami valljuk be egy autópályán nem pár perc alatt történhet. Calcimusk injekció segíthet-e egy méhcsípésnél vagy allergiánál? Időben felszívódik vagy inkább éljen félelemben az ember ha a nyár közeledtél valahol megcsípi egy méhecske??? Előre is nagyon köszönöm válaszát!!!

        Dr. Csáki Csilla válasza a allergia témában

        Kedves Kérdező! Súlyos, életveszélyes allergiás reakció, un. anafilaxia extrém ritkán fordul elő, ezért nyilván nem lehet bárkit életmentő injekcióval felszerelni. A rovarcsípésre kialakuló súlyos allergia is százezer csípésből kb. egyszer fordul elő. A hatalmasra megdagadó rovarcsípések nem jelentenek életveszélyt. Korábban már többször bevett gyógyszertől sem kell tartania. Tehát, létezik vényre kapható életmentő önbelövő injekció, mely adrenalint tartalmaz, ez a gyógyszer alkalmas az életveszélyes anafilaxiás roham kivédésére. A rovarcsípések okozta duzzanat, a csalánkiütés ellen megfelelő lehet antihisztamin tartalmú tabletta tartása. A Calcium injekció általában nem elég hatásos. Véleményem szerint nem indokolt rovarcsípéstől tartva, félelemben élni, ha nincsen igazolt rovarcsípés-anafilaxiája. Ez kb. olyan jellegű félelem, mint ha valaki autóban ülve folyamatosan az autóbalesettől rettegne (ennek nagyobb a kockázata). Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Dr. Csáki Csilla
        allergológus

        Dr. Csáki Csilla

        Kérdés: 2011. május 12., 16:54; Megválaszolva: 2011. május 14., 18:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: