• Glossodynia (leforrazott nyel es torok erzete) mivel kezelheto

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Udvozlom Önöket! Mar 6 napja jelntkezett ez a furcsa erzes a nyelvemen es a torkomban,elmentem orrfulgegeszetre es azt mondtak larinditisz vagy allergia.Kaptam Nurofen forte gyogyszert egy hetre.Sajnos holnap lesz egy hete hogy szedem de semmi hatas.Utananeztem a net-en es tobb mint valoszinuu glasodinia mert a tunetek medegyeznek.Tuneteim a kovetkezok:leforrazott nyelv es torok erzete a bal oldalon,ejszaka kevesbe,reggelre eltunik es mar del fele ujra erzem.Megjegyzem hogy az utobbi 1 evben nagyon sok megprobaltatas ert,nem tudok aludni csak altato segitsegevel.azert gondoltam hogy biztosan az idegkimerulesem es a stessz az oka ami szerepel is a magyarazatokban. Elore is koszonom valaszukat Eva

        Dr. Veress Dóra válasza a glossodynia, nyelvzsibbadás témában

        Kedves Éva! Glossodyniát sok minden okozhat. A stresszen és szorongáson kívül a tünetek hátterében állhat a menopauza, táplálkozási hiánybetegségek, 2. típusú diabétesz vagy az agyidegek sérülése is. Mostanában jöttek rá, hogy okozhatja allergiás reakció is, amit főként a natrium-lauryl-sulphat és fogászati anyagok válthatnak ki. Ez előbbi anyag megtalálható fogkrémekben, habfürdőkben, samponokban, arckozmetikumokban, míg a fogászati anyagok fogászati beavatkozások során kerülhetnek a szájba. Érdemes lenne végiggonolnia, hogy nem volt-e mostanában fogászati beavatkozása, vagy nem használ-e valamilyen új kozmetikai terméket. Ha nem jön szóba az allergiás reakció, akkor el kellene kezdeni egy kivizsgálást, hogy vajon neurológiai vagy belgyógyászati ok nem áll-e a háttérben? Ha egyik sem mutatható ki, akkor jön szóba a stressz és a szorongás. Ebben az esetben hangulatjavítókkal és szorongásoldóval jól kezelhető a probléma.


        Kérdés: 2011. április 21., 09:03; Megválaszolva: 2011. április 23., 22:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: