• Bőrkiütés, csersavérzékenység?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Minden tavasszal, az első kertészkedések után, a kézfejemen (és főleg a jobb kezemen, mivel jobb kezes vagyok, így azzal dolgozok) bőrkiütések jelennek meg. Ezek apró, kitüremkedések, melyek leginkább hólyagocskákhoz hasonlítanak, és nagyon viszketnek. Azt gondoltam, hogy allergiás lehetek valamilyen növényre, és elvégeztettem egy allergológiai vizsgálatot, amelynek eredménye szerencsére negatív lett. A vizsgálattal egybekötött tanácsadáson, azt mondta a doktor úr, hogy a gyomnövényekben található csersav okozta érzékenység válthatja ki tüneteimet. Frappánsan javasolta kesztyű használatát, illetve Elocom krém alkalmazását. Mint kiderült, ez a krém szteroidot tartalmaz, amely befolyásolja a mellékvesekéreg működését, valamint bőr elvékonyodást is okoz. Úgy döntöttem, hogy nem szeretném használni ezt a krémet, és inkább természetes gyógymódot szeretnék találni a problémámra. A kérdésem az lenne, hogy mi az Ön véleménye a Halicor, illetve a Körömvirág (Naturland) krémekről, esetleg az Aloe vera növény, vagy a Bioptron lámpa alkalmazásáról? Illetve ezektől eltérően tudna-e nekem egyéb gyógymódot, gyógynövényt ajánlani? Segítségét előre is köszönöm! Szép napot!

        Dr. Csáki Csilla válasza a allergia témában

        Kedves Kérdező! A kertészkedés közben kialakuló viszkető kiütéseket a kézen többnyire valóban nem allergia okozza, hanem a növények közvetlen irritációt, hisztamint felszabadító hatása a bőrben. Ez ellen valóban a védőkesztyű használata a legjobb megelőzési javaslat. Kezelésre a Fenistil gél vagy gyógyszertári Burow krém használatát javaslom. Gyógynövényes krémek arra hajlamosakban allergizáló hatásúak lehetnek, de ha Ön nem allergiás semmire, próbálhat ilyeneket is.Az Elocom krém használata néhány alkalommal, a bőrre kenve, semmilyen mellékhatással nem jár, a felsorolt mellékhatások több hónapos, állandó használat mellett alakulhatnak ki. Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Dr. Csáki Csilla
        allergológus

        Dr. Csáki Csilla

        Kérdés: 2011. április 15., 10:30; Megválaszolva: 2011. április 17., 18:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: