• Allergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisunokám testén piros kiütések jelentek meg, melyek bárányhimlőre hasonlitottak. A hólyagok nem viszkedtek,de kipukkadtak a combtőben és a fenekén elfekélyesedett. a gyerekorvos vérvizsgálatot kért.A labor vizsgálat alpján alergiát állapitott meg. Tojássárgája:1.0 score tej: 1.0 score, kazain 1.0 score, szójabab: 1.0 score. A doktornő azt mondta, hogy semmit nem ehet a gyerek amikben ezek előfordulnak. Megérkezett az IgI eredmény is ami az IgI total:76.8 KU/L a C reactive protcin 9.1 mg 1. Most azt a választ kaptuk, hogy mindent ehet mérsékelten. Azt szeretném kérdezni,hogy mi az amit ehet és mire ügyeljünk Már az ovodai ebédet sem kapja. Válaszát köszönve nagymama

        Dr. Csáki Csilla válasza a ételallergia témában

        Kedves Nagymama! Nem kell feltétlenül minden kiütés esetén ételallergiára gondolni, a kiütések nagy részét fertőzések okozzák, nem allergia. Abban az esetben merül fel élelmiszer allergia lehetősége, ha egy konkrét élelmiszer fogyasztása és a kialakuló tünetek között összefüggést látnak, pl. tehéntej fogyasztását követően a gyerek bőrén órákon belül kiütések jelennek meg, tojás evését követően a gyerek arca feldagad stb. A vérből elvégzett allergiavizsgálat az emberek jelentős részénél mutat ki ilyen-olyan ellenanyagokat bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatosan, de ennek leggyakrabban nincsen semmilyen jelentősége. Valódi allergia esetén a mennyiségi korlátozásnak nincsen értelme, a legkisebb mennyiség is előidézheti az allergiás tüneteket. Javaslatom: egyelőre nem szükséges diétás korlátozás, étrendi napló vezetésével megfigyelhetik, van-e tünetet ténylegesen kiváltó élelmiszer a felsoroltak között. Ha igen, akkor csak azt kell kihagyni, a többit nem. Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Dr. Csáki Csilla
        allergológus

        Dr. Csáki Csilla

        Kérdés: 2011. március 24., 14:51; Megválaszolva: 2011. március 26., 17:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: