• Ételallergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A kisfiam 2 és fél éves, már jóval kétéves kora óta tudjuk, hogy tejfehérje allergiája van. Alfaré tápszert írtak fel neki, azt naponta 2-szer 7kanálnyit fogyaszt kakaónak elkészítve. Ételekben szója- illetve rizsitallal helyettesítem a tejtermékeket, de figyelmeztettek, hogy ne fogyasszon túl sok szóját, mert könnyen alakul ki allergia arra is. A tejfehérjén, kazeinen kívül paradicsomra mutattak ki még allergiát, azt, hogy a narancs is kiváltja az erős hasmenést, már én tapasztaltam ki. Egyrészt azt szeretném megtudni, hogy a kalcium bevitele elégséges-e vagy kellene valamiféle pótlást kapnia? Másrészt arra lennék kíváncsi, hogy normális-e hogy a szigorúan betartott tej, paradicsom és déligyümölcs diéta mellett normális-e hogy gyakorlatilag állandó hasmenése van. A kórházi kivizsgálás során tejfehérjére, paradicsomra, tőkehalra és búzára mutattak ki allergiát, a gasztroenterológusunk azt tanácsolta, hogy a búzaliszt allergiás értékeivel ne foglalkozzunk, tőkehalat nem fogyaszt. Sajnos az ambulancián csupán pár perc jut egy gyerekre, sokszor az is több órás késéssel, ezért fordulok Önökhöz a kérdésemmel. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: H. Ildikó

        Dr. Csáki Csilla válasza a ételallergia témában

        Kedves Ildikó! Az semmiképpen nem normális, hogy a betartott diéta ellenére is hasmenése van kisfiának. Nem tudom, pl. lisztérzékenység (celiákia) vizsgálat ill. laktóz intolerancia vizsgálat készült-e? A celiákia nem azonos a búzaallergiával, ezt is vérből nézik, de más módszerrel. A laktóz (tejcukor) a tejtermékeken kívül egyéb élelmiszerekben, tápszerekben, szója-riszkészítményekben is jelen lehet. A kiegészítő kalciumpótlás megfelelő tejpótló tápszerek használata mellett egyelőre nem szükséges. Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla


        Dr. Csáki Csilla
        allergológus

        Dr. Csáki Csilla

        Kérdés: 2011. március 23., 18:50; Megválaszolva: 2011. március 25., 08:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: