• Allergia lehet vagy más betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Kislányom 4 éves, egy-két éve kezdődött, hogy hosszú nadrágban elkezdett viszketni a combja, sőt a lába között is. Ez főleg a hideg időszakokban gyakran visszatérő probléma. Fürdés után ritkábban , de sajnos jelentkezik. Amikor nincs rajta nadrág vagy harisnya, ritkábban fordul elő, legfeljebb, ha valamilyen (mű)börüléses vagy egyéb anyaggal bevont járművön ül. Vagyis nyáron ritkábban van ez a panasz, máskor bárhol vagyunk, még egy fapadon is borzasztó kínos, hogy állandóan himbálódzik, feszeng, és zavaróan viselkedik. Próbálja kezelni a helyzetet, de nem bírja abbahagyni amíg ülőhelyzetben van. Azt hiszem, ha kevesebb levegő éri a bőrét akkor fokozottabban jeletkezik. Próbáltam már többféle öblítővel mosni az alsóneműit, nadrágjait, sőt már csak ecettel öblítek, de a helyzet változatlan. Nem tudom, mi lehet ez ,vigyem el a bőrgyógyászhoz, mert valamilyen alllergiás bizonyos anyagokra vagy, menjünk el nőgyógyászhoz, mert valami fertőzése lenne? Egyáltalán a gyerekorvoshoz is kellene menni?Tudnának-e segíteni, hiszen külső látható nyomait én nem látom a viszketésének. Eddig ezt diszkréten kezeltük, de ha nagyobb lesz ez így nem mehet tovább, mert elég feltűnő és félreérthető, ahogy viselkedik. Vagy van-e esélya rra, hogy ahogy fejlődik magától megszűnik ez a nagyon kellemetlen dolog nála? Köszönöm a válaszát.

        Dr. Gál Mónika válasza a viszketés témában

        kedves Anyuka! SEmmiképpen nem természetes dolog, hogy a kislánynak viszkető panaszai vannak. A végbélnyílás , vagy nemiszerv környéki viszketést igen sok dolog kiválthatja. Legkézenfekvőbb megoldás, hogy valamilyen banális székletből kimutatható fertőzése van. De állhat a hátterében allergia is. Mindenképpen vizsgálatot javasolnék. Bőrgyógyászati szakrendelésen jelentkezzenek, ahol ezen panaszokra fényt tudnak deríteni. Székletvizsgálatot a háziorvos is el tudja végeztetni, mindenképpen avassák be a problémába, mivel egyéb szervi háttere is lehet, nem csak bőrgyógyászati.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika

        Kérdés: 2010. augusztus 14., 22:37; Megválaszolva: 2010. augusztus 16., 16:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: