• Légtisztítás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

        Manapság sokat lehet olvasni a beltéri légtisztítás fontosságáról. Mi a véleménye, érdemes légtisztító berendezést vásárolni a különböző pollenek kiszűrésére? A készülékek mellékhatásairól is hallani, valóban van ezeknek veszélye? Tud esetleg ajánlani valamilyen készüléket, amit biztonsággal lehet használni kisgyermek mellett is?

         

        Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Ágnes

        WEBBeteg szakértő válasza a légtisztítás témában

        Tisztelt Kérdező!


        A jelenleg alkalmazott nemzetközi és nemzeti irányelvekben ahol a légúti betegségek (allergiás asztma, allergiás rhinitis, COPD) kezelését tárgyalják, nem szerepelnek a beltéri légtisztítók. Ennek valószinű az az oka, hogy nincs megfelelően dokumentált tapasztalat ezekenek a szerkentyűknek a hatásosságáról. Sok hasonló készülék van, de orvosirodalmi szempontból hatékonyságukat még nem igazolták. Ami igazolt, az a dohányzás mellőzése a belterekben, a megfelelő szellőzés és lehetőleg a villanyárammal üzemelő tűzhely. Ha gázzal üzemelő kályha van annak lehetőleg elszívó berendezése legyen. Mivel nem igazolt hatékonyságuk, de különböző mellékhatásuk ismert inkább el kéne tekinteni ennek használatától.

        Üdvözlettel: Dr. Brugós László


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-09 23:04:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 09:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: