• Lehetséges tojásallergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        Nagyon hosszú évek óta előfordul, hogy elkezd viszketni a szemem, és van hogy fel is dagad. Allergia vizsgálat megállapította kb. 2001-ben, hogy poratka allergiám van.
        Régóta előfordult, hogy elkezdtem viszketni a mellkasomon, vagy a bordáim alatt, a karomon vagy az arcomon (nagyon ritkán jött egy-egy pötty).Azonban október óta elég rendszeresek lettek ezek a "pöttyök", eddig egyszerre a legtöbb 5 db volt és nem egymás mellett (és nem viszketett mind az 5 egyidőben, csak meg voltak).
        Olyan, mintha megcsipett volna valami, pici piros pont elkezd viszketni, körülötte 1-2 cm (néha nagyobb) átmérőjű piros folt lesz. Nagyon szokott viszketni, és egy idő után a viszketés mintha kicsit égő érzésű is lenne.
        Mindegyik esetben a viszketés elmúltával is a kiinduló pötty megmarad, csak már nem piros körülötte és pár napig még időnként elkezd viszketni. Van, mikor újra be is pirosodik.

        Bőrgyógyászaton voltam, azt mondták, biztos étel, nézzem mit eszek és mitől viszketek. De így sajnos nem igazán tudtam semmit megállapítani, mert ugyanattól nem viszkettem minden esetben.

        Azonban tavaly nyár óta nem fogyasztok más húst csak szárnyasokat, és nagyon ritkán halat. Tojás fogyasztás után kissé hányingerem van, és mindig úgy érzem nem esett jól, pedig imádom. Elképzelhető, hogy ennek is van a viszketések rendszeressé válásához, esetleg a tojásra vagyok allergiás és sok a szárnyas mostanában amit megeszek?

        Vagy elképzelhető, hogy az előbbi felvetésem nem helyes és akkor lehetséges, kapcsolat van  a szemviszketés és ezek között pöttyök között, és ez is a poratka miatt, vagy pollentől van?

        Ha az elmúlt fél évben megszaporodtak a viszketések, akkor még tovább romlik ez a helyzet, vagy nem feltétlen?
        Előfordulhat-e a viszketésnél anafilaxiás sokk, vagy ha eddig nem volt, akkor attól már nem kell tartanom?

        Ilyen esetben javasolt a Prick tesz elvégzése, vagy jobb inkább a vérvételes allergia teszt?

        Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm.

        Segítségét előre is köszönöm.

        Berni

        WEBBeteg szakértő válasza a allergia témában

        Kedves Kérdező!

        Ételektől és pollenektől is kialakulhatnak viszkető kiütések. A Prick-teszt hatékonyabban ki tudja mutatni az allergéneket. Sajnos az ételallergiát nagyon nehezen lehet kimutatni, mert a szervezetben lebomlanak az ételek, és ekkor is allergénné válhatnak. Vezessen élelmiszernaplót! Ételtől kialakulhat anafilaxiás reakció, pollenek esetén ez nem várható.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bodnár Edina


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-21 22:49:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 12:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: