• Allergia edzés közben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr/Nő!

        Egy autószerviz látogatásom során belélegeztem valami vegyszert ami után nyálkahártya duzzanatom, csalánkiütésem lett és nehezen kaptam levegőt! Legközelebb ez a tünet edzések közben jelentkezett, csak kisebb mértékben. Nem tudom van-e összefüggés köztük, de kivételesen cukros üdítőt fogyasztottam. Elmentem allergiavizsgálatra, de nem mutattak ki semmi rendellenességet még a vérvétel során sem.

        Gyógyszert kizárólal fogamzásgátlót szedek( Lindynette 20-at).

        Milyen vizsgálatra kell mennem?

         

        Válaszát előre is köszönöm!

        Üdv.: Mónika

         

        WEBBeteg szakértő válasza a allergia témában

        Tisztelt Kérdező!


        Az autószervizben lehet olyan irritáló, vagy akár allergiát is okozó anyag amitől nyálkahártyája megduzzadhat és a levegőt is nehezen lehet venni. Az a baj, hogy nem nagyon ismerem ezeket az anyagokat, amiket ott használtak, így nem tudok tanácsot adni. Volt olyan betegem akinek a kocsi belső kárpitjait tartósító anyag okozott minden alkalommal allergiás tüneteket, ha a kocsiba ült: kiütés, fulladás stb. Elképzelhető, hogy Ön is valamire érzékeny volt, de ezt szokványos allergia teszttel nem lehet kimutatni, mert ezt csak azzal a bizonyos anyaggal lehetne igazolni, amit ki kéne előre találni, hogy mi volt? Meg kéne kérdezni, milyen szert használtak akkor és ebből lehetne következtetni és kipróbálni, hogy ismételten okoznak-e problémát.

        A cukros üdítőnek a tartósítószere okozhat panaszokat ( benzoat, tartrazin stb) melyek szintén nem hagyományos allergiás mechanizmussal okoznak panaszokat, viszont, ha ez lenne az egyik oka akkor minden egyes fogyasztás alkalmával jelentkezni kéne.  A sportolás is okozhat terhelésre jelentkező panaszokat, ha ezek ismétlődnek akkor Singulair 1 tablettával sportolás előtt ki lehetne védeni. Nem látok összefüggést a Lyndinette szedése és panaszai között. Kérem írjon még panaszairól, hátha közösen ki tudjuk "totózni" panaszainak okát.

        Üdvözlettel: Dr. Brugós László


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-11 08:44:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 08:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: