• Ételallergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        24 éves nő vagyok. Szeretem a keleti konyhát, de úgy tűnik valmire allergiás vagyok az összetevők közül, de nem tudok rájönni, hogy mire, mert a java részét a saját főzésemhez is felhasználom. (chili, szója, gyömbér, cury)  Csak akkor fordul elő, ha étterembn eszem, itthoni főzéskor még nem jött elő és ráadásul étteremben, ugyan azon étel sem minden esetben okozza a tüneteket. Leírom a tüneteimet, így Ön talán tudna támpontot adni. Az édes-savanyú leves váltotta ki legutóbb: fogyasztás után pár perccel jelentkezik, hazasétálok 5 perc alatt, de akkor már alig kapok levegőt. Aprókat tudok lélegezni, mintha ülének a mellkasomon. Mintha ájulás kerülgetne, zsibbadást érzek a végtagjaimban és jellegzetesen lokalizálódó, csípő maró fájdalmat a halánték-tarkó bőrön és a vagina külső genirális részén. Vizeléskor nem csíp, de ha éppen menstruálok, a távozó váladék csíp, egészen a méhnyak környékén elkezdődik az égető érzés és halad a vaginán végig, mintha a távozó vér tartalmazna valami felszívott maró anyagot. Ha kérhetem, ez az üzenet ne kerüljön a publikáltak közé, ugyan nincs ott a nevem, de mégis túl személyes.

        Köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a ételallergia témában

        Tisztelt Kérdező!

        Láttam már olyan beteget, akinek szédüléssel járó rosszulléte jelentkezett a kínai étel fogyasztását követően. Azt tudom tanácsolni, hogy kerülje a kínai éttermeket (lehet valami alapja annak a szóbeszédnek, hogy mi mindent tesznek bele az ételbe). Ha allergiáról van szó, az adott allergén minden esetben kiváltja a tüneteket, tehát ha ez nem minden esetben jön elő,
        felmerül, hogy csak esetenként kerül az összetevő a megfelelő ételbe. A panaszok megelőzésére megpróbálhat antihisztamin-tartalmú készítményeket (Zyrtec, Claritine) bevenni.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-24 11:56:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 07., 14:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: