• Alkoholallergia vagy karcinoid krízis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Ha a férjem alkoholt fogyaszt, arcbőre és a mellkasa, de néha a háta is vörös lesz. Utóbbi kettőn csak foltokban jelentkezik a bőrpír. Nem minden esetben fordul elő. Leginkább akkor jelentkezik ez a tünet, ha rövid italt is fogyaszt. Ilyenkor elönti a forróság. A bőrpír mellé még társul néha fulladás is. (Megjegyzem, gyermekkora óta légúti asztmája van.)

        WEBBeteg szakértő válasza a Alkohol, allergia, karcinoid témában

        Ha férje ismert asztmás, akkor biztos allergiás korábbról, házipor, pollenek, vagy más allergénnel szemben. Ez fokozott érzékenységet és hörgőgörcs hajlamot okoz neki, ami azt jelenti, hogy az alkoholban levő adalékanyagok (metabisulfit, a fermentáció során létrejött különböző anyagok) okozhatnak bőrpírt és vagy asztmás rohamot. Ez nem biztos, hogy feltétlenül allergia, lehet csak az említett anyagok által felszabadított mediátorok hatása, de magyarázhatja a tüneteket. Ugyanakkor az Ön felvetése is beigazolódhat, hogy carcinoid lehetősége is felmerül, mivel ez szerotonint szabadíthat fel és bőrpírt, vérnyomás kiugrást és hörgőgörcsöt (asztmás fulladás) eredményezhet. Meg kell mérni, de lehetőleg akkor, amikor a leírt tünetek jelen vannak a szerotonin, és vanilmandulasav szintet. Ez igazolhatja a carcinoid jelenlétét. Ha ez negatív, akkor az első felvetés lehetséges. Mindenképpen mellkas rtg, hasi ultrahang, laborok szükségesek, mert sarcoidozisban és Hodgkin lymphomában is az alkohol kiválthat viszketést. Az antihisztamin és leukotrien antagonista enyhítheti, ha kialakultak a tünetek. Szerintem forduljon tüdőgyógyász-allergológus kollégához, hogy tisztázzák a biztos okot.

        Tisztelettel:Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-12-30 21:43:54; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 14:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tsiztelt Doktornő! Tavaly májusban jelentkeztek először a tüneteim: folyamatos orrdugulás, tüsszentések, ritkán szemviszketés. A tünetek nagyon erősek voltak és szeptember közepéig álltak fent. Azóta teljesen tünetmentes vagyok. Jártam...
        Kedves Doktor Nő, Remélem tud ötletet adni, milyen irányba érdemes indulni az alábbi tünetek alapján: Több éve bizonyos ételek fogyasztásakor, ketchup, savanyúságok, mustár, az arcom kipirosodik és izzadni kezdek, de csak az arcomon...