• Allergia ilyen korán?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        5 éve küzdök allergiával. A vizsgálat során kiderült, igen sok mindenre vagyok allergiás, pl. penészgomba, fa-és fűfélék, élen a parlagfűvel. Két hete jelentkezett az orrfolyás tünete. Elképzelhető, hogy már ilyen korán kezdődik az "allergiaszezon"?

        WEBBeteg szakértő válasza a allergia témában

        Tisztelt érdeklődő!

        Sajnos nagy valószinűséggel az allergia az, ami két hete gyötri. A bőrpróbája alapján fa-, fűfélék és parlagfűre érzékeny. A fák allergénjei hazánkban korai tünetekkel vagyis február elején kezdődnek, mikor a mogyoró, kőris, a
        barka kezdi levegőbe juttatni a pollenjeit. Ez a korai kezdet egy-két héttel korábban is elkezdődhet, ha enyhe volt a tél, mint az idén és ilyenkor az első melegebb napok kicsalják az említett "korán virágzó-fák" virágporait, panaszokat okozva. A tünetek három hét múlva megszűnnek, hogy majd április végén, május elején a fűfélék, majd augusztusban a parlagfű okozzon ismételten panaszokat. Nem tudom Önnek melyik pollenfajta okoz erősebb panaszokat, de általában a korai fák enyhébb tüneteket, a fűfélék erősebbet, majd a parlagfű a legerősebb tüneteket okozhatja.

        Amennyiben Ön már járt allergológus szakorvosnál, akkor megvan a szakorvosi javaslata az antihisztamin készítményre, amit háziorvosa felírhat és szedni kellene három hétig, vagy addig amig a panaszok tartanak. Ha ez nem elegendő orrspray-el és szemcseppel ki kell egészíteni. Mivel a pollent nem lehet elkerülni, így szedjük rendszeresen pollenszezon alatt az antihisztamin szerünket (nagyon fontos, hogy minden szezonban egy pár nappal a tünetek előtt kezdjük el
        szedni az antihisztamint !!!, ezt pollenjelentésekből újságok, TV megtudhatja). Ezek a szerek védenek a legjobban, nem károsak a szervezetre és csökkentik az allergiás gyulladást. A legújabb generációs antihisztaminoknak még álmosító hatása sincs. Amennyiben a válasz nem volt kielégítő az Ön számára, kérdezzen ismét, vagy keresse fel allergológus szakorvosát!

        Dr. Brúgós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-02-21 19:51:31; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: