• Fulladás szex közben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Sajnos éve óta fulladok szex közben. Ez annyit jelent,hogy az orgazmus közeledtével vagy egyből utána kapok ugyan levegőt, de kilélegezni már csak nagyon keveset tudok. Van, hogy már nem is tudok. Levegővételkor sípoló hangot adok. Ez általában nyáron, melegben rosszabb, és segít a hideg levegő. És ez nem csak szex során jelentkezik, hanem mikor gyalog megyek fel a 4. emeletre, vagy úszáskor is. Szóval megerőltetőbb mozgáskor. Mitől lehet ez? Régebben csináltak ekg-t, akkor azt mondták majd kinövöm. Ennek 9 éve. Mit tanácsol?

        WEBBeteg szakértő válasza a asztma témában

        Tisztelt Kérdező!


        Elég ritka és szokatlan az amit Ön panaszol. Véleményem szerint ez a terhelés indukálta asztma egyik formája. Ennek az a lényege, hogy terhelés következtében, főleg a meggyorsult légvétel miatt a légutakban olyan jelenségek mennek végbe, hogy hörgőgörcs keletkezik. Ennek következtében a kishörgők simaizma összerándul és sípoló hangvétel mellett nehezítetté válik a levegő kifújása. Ebben annyi csak az ellentmondásos, hogy ez hideg levegő vételekor jön inkább létre (hosszútávfutók, északi sífutók stb) és Ön meleg időbe panaszkodik rá. Lehet ilyenkor valamilyen pollenallergiával fokozódik az asztmás hajlama. Az emelet megmászásakor észlelt sípolás, zihálás az beillik a képbe.

        Javasolnám: légzésfunkciós vizsgálat nyugalomban és fizikai terhelést követően, valamint allergiás bőrpróba elvégzését.  A kezelést illetően két lehetősége van. Mindkét  gyógyszert a terhelést megelőzően 15-30 perccel kéne bevenni, illetve befújni. A tabletta az Singulair vagy Accolate, leukotrienantagonista hatással kivédi a terhelés indukált asztmát, vagy 1-2 puff Ventolin, Salbutamol vagy Bricanyl, amit belélegzik, szintén megelőzésként.

        Ha a légzésfunckiós vizsgálatok bebizonyítják a meglévő szükületre ( asztmára) való hajlamot, akkor lehet, hogy más gyógyszert is kell szedni. Ha az említett panaszokon kívűl más gond nincs, akkor csak az említett szereket.


        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-17 22:12:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: