• Allergiás kötőhártya gyulladás kisgyermeknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Dr/Dr-nő! A kisfiam 4 éves egy éve allergiás, ami abban mutatkozik meg, hogy allergiás jellegű kötőhártya-gyulladása van, valamint mindkét orra be van dugulva. Télen nyáron szedi a Cetirizin-hexal nevű cseppeket, így a poratka allergia kordában tartható. Ám a pollenidőszakban kevés a kezelés, nagyon erősek a tünetek, amitől éjjel nem alszik, nappal pedig ingerlékeny. Az orrdugulás elleni szerek csupán korlátozott ideig használhatóak, a sós orcsepp pedig nem ér semmit. Azért, hogy könnyebben viselje a nagyra duzzadt orrmanduláit kivették, de továbbra is be van dugulva az orra. Váladék nincs, vagy csak kevés, inkább a nyálkahártya duzzadás miatt nem kap levegőt az orrán. Nagyon nehezen viseli mivel elsősorban orrlégző. Mivel gyenge az immunrendszere ezért most kezdi az ovit, amitől rettenetesen félek. Tudnának nekem olyan orcseppet vagy sprayt ajánlani, amely hosszabb távon használható, és kidugul tőle az orra? A sós orrspray nem ér semmit. Esetleg homeopátiás készítmény? Meddig tart a pollenszezon? "Sajnos" vidéki lévén minden helyen van parlagfű, szomszédomban magasabbra nőtt mint én vagyok. Szóltam, hiába, hivatalba mentem szóltak hiába. Azt mondta ők nem allergiásak rá, aki igen azt sajnálja, de nem ér rá vele foglalkozni. Remélem megbüntetik érte. Allergiás poratkákra, fűkeverék, nád, parlagfű, macskahám, termesztett rozs stb. leírni is hosszú. Majdnem mindre a legmagasabb fokozatban. Kérem segítsenek, mit használjak, hogy teljes értékű 4 éves gyerek legyen, játszon a szabad levegőn anélkül, hogy allergiás tünetei legyenek.

        WEBBeteg szakértő válasza a allergia témában

        Tisztelt Érdeklődő,

        Fel vagyok háborodva, hogy a hivatal nem "allergiás" az allergiások kézzelfogható, megelőzhető gondjaira a parlagfűírtásra.  Még nagyon sokat kell tennünk ezen a téren is, mert az allergiás betegségek gyógyítása és a panaszoknak enyhítése elsősorban megelőzés lenne, ha ezt minden allergénre lehetne alkalmazni. De sajnos nem lehet, példáúl a házi poratka koncentrációjának csökkentése a hálószobában jelentős gyulladáscsökkenést okozhatna. Most valószinű a parlagfűszezon az, ami annyira fokozza gyermeke panaszait és erre a cetirizine és a "sósorrcsepp" nem elég.

        Sajnos én felnőtt allergológus vagyok és ez annyiban gond,hogy nincs napi gyakorlatom mit és milyen dózisban szoktak adni 4 és fél éves gyerekeknek. Egy biztos, ha az allergén eltávolítás nem megoldható, mert ott van a levegőben, akkor erős antihisztamin szert kell adni ( cetirizine, levocetirizine, desloratidine stb.) amihez társítani kell montelucast ( Singulair Junior). Ez a két szer maximálisan csökkentené az allergiás gyulladás miatt felszabadult anyagok hatását, de nem oldaná meg teljesen és egyből a panaszokat.

        Lokálisan én megpróbálnám az orrzuhanyt, ami sósvizzel való napi 3-4 szeri orrmosást jelentene. Egyrészt csökkentené a nyálkahártya roncsolódást amit a gyulladás és a cseppek okoznak és egy bizonyos mechanikus hatás miatt könnyítene az orrlégzésén. A gyógyászati segédeszközök boltjába kapja meg, neve orrzuhany. Már csak a helyes technikát kell elsajátítani, hogy a benyomott sósvíz a gyermek száján kijöjjön. Ehhez arra van szükség, hogy kilégzés közben, amit zárt légutakkal (gégefedővel) végezzen a gyerek, vagyis lélegezzen ki  de zárja a gégéjét és ne engedje ki a száján a levegőt.  Egyes anyukák elmondása alapján a gyermekek kérik az orrzuhanyt, ha már pár befújás után tudják a helyes technikát. Mivel az ilyen gyulladt orrnyálkahártya nem valószinű, hogy ennyitől lelohadjon szteroid spray-t is kéne használjon. Utána néztem és 4 éves gyermekeknél is használtak már Nasonex orrsprayt, ami erős gyulladás csökkentő és nem észleltek mellékhatást.

        Próbálja meg a javasolt, kombinált kezelést, ha lehet ne külön külön, hanem egyszerre " támadjon" a javasolt eljárásokkal és gyógyszerekkel és ha észleli a hatást, akkor csökkentse azokat a szereket, amire a gyerekgyógyásza "csóválná" a fejét. Az ovi az tényleg nehéz lesz, folytassa az antiallergiás kezelést és adjon egy hónapig Bronchovaxom kapszulát, mely hatékony immunstimulátor ( nyolc féle baktériumot tartalmaz) és vaccinációval hasonló hatást fejt ki.

        Tisztelettel: Dr. Brugós László  pulmonológus-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-08-24 22:53:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 13:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: