• Kutyaszőr-allergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nem rég voltam allergia vizsgálaton, ahol kiderült hogy allergiás vagyok a kutyaszőrre (a leleten az áll hogy "kutyaszőr 5/8 mm"). A vizsgálaton mondták, hogy ez csak érzékenység és nem komoly, de mivel kutyákkal őrizzük a tanyát akik a házba is gyakran bejönnek (főleg télen vagy ha esik az eső) ezért olyan megoldást kellene találni, ami jó hosszú távon is. Az orvosok ezeket a gyógyszereket írták fel nekem (nem csak kutyaszőrre vagyok allergiás, hanem majdnem minden pozitív lett a 22es bőrteszten, bár ez volt az egyik legkissebb, ettől félek a legjobban, mert imádom az állatokat): "Spray Flixonase 2x 1-1 puff, Tbl Xyzal 1x1 tbl"... a tüneteim ez alatt a pár nap alatt semmit se javultak (ugyanúgy folyik az orrom, könnyes a szemem és köhögök, mint azelőtt, de mostmár akkoris, ha kutyát vagy kutyaszőrt látok (valószínűleg csak pszihésen)), mit javasol? Esetleg van valami alternatív gyógymód, ami enyhítheti az allergiás tüneteket? Hosszútávon mekkora valószínűséggel fog súlyosbodni a kutyaszőr allergiám, vagy van valami, amivel ez a folyamat megállítható/lassítható? nem tudnék élni állatok nélkül.

        WEBBeteg szakértő válasza a allergia témában

        Tisztelt Kérdező!


        Leírt panaszait nem valószinű, hogy csak a kutyák okozzák, mivel nincsenek folymatosan a házban. Ennek ellenére nem lehet ezt az érzékenységet nem figyelembe venni. A gyógyszerek által nem igazán befolyásolt panaszait nagy valószinűséggel a parlagfű és a gyomnövények virágpora okozza, jelenleg ezeknek van az idénye és ezek képesek súlyos panaszokat is okozni. Az orrba fújt szteroid spray és az antihisztamin úgy tűnik nem képesek tüneteit megfelelően csökkenteni, mert biztos sok a környezetében az allergén( gyomnövények?) .

        Én javasolnám, hogy szedjen a Xyzal mellé, mivel köhög is és ez már a mélyebb légutak gyulladására utal, 1x10mg montelukast (Singulair) és szükség esetén, ha fulladna 2 puff salbutamol ( Ventolin) spray-t. Ha október elején már nem lesznek pollenek, akkor meglátjuk, hogy a kutyaszőr önmagában mennyire képes panaszokat okozni. Nekem is az az érzésem, hogy ekkor a kutyaszőr nem fog panaszokat okozni. Ha ez igy lesz, akkor nem kell a kutyákat eltávolítani. Az allergiás folyamatot gyakorlatilag csak immunterápiával (hyposzenzibilizáció) lehet csökkenteni/megállítani, ez viszont csak akkor igazán hatásos, ha csak 1 maximum 2 allergénnel szemben érzékeny. Azt javasolnám, hogy novemberben keresse fel ismételten az allergológus szakorvost a DE OEC Tüdőklinikán, mert csak itt végeznek, ha javasolt lenne az Ön esetében, specifikus immunterápiat.

        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-20 17:27:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 11:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: