• Bab / lencse / szója allergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Körülbelül egy éve váltottam vegán étrendre. Nem fogyasztottam gyakran szóját, és bab / lencse tartalmú ételeket, de a fehérje miatt most többet eszem. Viszont kb. egy hónapja, ha babot eszem, akkor pár óra múlva görcsös, gyakorlatilag visszatarthatatlan hasmenésem lesz, "normál", nem híg széklettel. Ennek a "kivitelezése" nagyon megterhelő, és gyakran két-három menetből is áll. A lencsét bírtam eddig, de legutóbb hétfő este ettem, és a kedd reggelt a mosdóban töltöttem. A szója borzalmasan felpuffaszt. Lehetséges valamilyen allergia? Egy vérvizsgálat ki tudná esetleg mutatni? Ha nem fogyasztom ezeket az ételeket, akkor minden rendben, és a székletem is normális. Viszont tanácstalan vagyok, hogy milyen fehérjét fogyasszak, ha ezeket mellőznöm kell. Segítségét előre is nagyon köszönöM!

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a növényi fehérje allergia témában

        Kedves Kérdező! Panaszait elsősorban emésztőszervi eredetűnek gondolom, természetesen allergia sem zárható ki. Ételallergia vizsgálatot végeztethet, a teljesség kedvéért. Úgy látszik szervezetének nem megfelelő a bevezetett diéta. Akár allergia, akár más ok miatt nem tudja fogyasztani a felsorolt ételeket, a megoldás ezek csökkentése, ill. elhagyása. Azt javaslom, ezeket most teljesen hagyja ki étrendjéből, és kérje dietetikus tanácsát arra vonatkozóan, mivel helyettesítheti diétájában ezeket a növényi fehérjéket. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2017. április 28., 13:10; Megválaszolva: 2017. április 29., 08:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: